Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pukovnik Lavoj, izaslanik odbrane Kanade u Crnoj Gori, u posjeti Ministarstvu odbrane

Objavljeno: 20.04.2018. 19:53 Autor: mod

Pukovnik Roland Lavoj (Roland Lavoie), izaslanik odbrane Kanade u Crnoj Gori, boravio je danas u posjeti Ministarstvu odbrane.

Njega su u odvojenim posjetama primili v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović.

General Daković izrazio je zadovoljstvo povodom uspješne realizacije trećeg regionalnog kursa „Proces planiranja vježbi“ (Excersise Planning Process Course – EPPC) koji su organizovali Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Crne Gore sa Ministarstvom odbrane Kanade. On je upoznao pukovnika Lavoja sa planovima u domenu jačanja crnogorskog učešća u međunarodnim misijama i operacijama, kao i o prioritetima Vojske Crne Gore koji se tiču modernizacije postojećih kapaciteta u skladu sa najsavremenijim standardima. Uz zahvalnost na sveobuhvatnoj podršci kanadskih Oružanih snaga, v.d. načelnika GŠ je apostrofirao značaj nabavke tri Bell helikoptera za potrebe VVCG, koja je obavljena posredstvom Kanadske privredne korporacije (Canadian commercial corporation)

Ivanović je tokom sastanka izrazio zahvalnost na podršci Ministarstva odbrane Kanade, uz uvjerenje da će dvije zemlje, kao NATO saveznice dodatno unaprijediti postojeću saradnju u domenu odbrane. On je informisao pukovnika Lavoja da je 13. aprila u Crnu Goru stigao prvi od tri „Bell“ helikoptera, tip 412 EP, što je rezultat, kako uspješne saradnje dvije zemlje, tako i efikasnosti pomenute kanadske korporacije. Ivanović je upoznao pukovnika Lavoja da Ministarstvo odbrane razmatra modalitete angažovanja u okviru Ojačanog prisustva na Istoku (Enhanced Forward Presence, eFP), u sastavu slovenačke jedinice, a pod kanadskom komandom, u Letoniji. On je istakao i značaj kurseva engleskog jezika koje kanadsko Ministarstvo odbrane organizuje u Kanadi za potrebe uposlenike Ministarstva odbrane i pripadnike Vojske Crne Gore.

Sagovornici su bili saglasni da bilateralnu saradnju posebno treba produbiti u oblasti sajber odbrane, kao i zajedničkih obuka pripadnika oružanih snaga dvije zemlje, kao doprinosu kolektivnom sistemu odbrane.

Pukovnik Lavoj je tokom oba susreta izrazio zadovoljstvo dosadašnjim nivoom saradnje Crne Gore i Kanade na polju odbrane, uz uvjerenje da će helikoteri, od kojih će preostala dva stići u četvrtom kvartalu ove godine, unaprijediti kapacitete Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore.

mod

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?