Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Studenti Fakulteta za informacione tehnologije u posjeti kodifikatorima Ministarstva odbrane

Objavljeno: 20.04.2018. 20:28 Autor: mod

Danas su studenti i profesori Fakulteta za informacione tehnologije Univerziteta „Mediteran“ posjetili Direkciju za standardizaciju, kodifikaciju i kvalitet Ministarstva odbrane, kao Nacionalnog kodifikacionog biroa Crne Gore, koja je upravo u procesu testiranja za sposobnost kodifikacije na nivou NATO zemalja.

Načelnik Direkcije, pukovnik dr Marinko Aleksić, je naglasio da je jedan od prioriteta Ministarstva što bolja komunikacija sa mladim stručnjacima, s ciljem da se upoznaju sa vojnim pozivom i potencijalnim mogućnostima za zapošljavanje u stručnim službama Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.

Pukovnik Aleksić je studentima govorio o NATO kodifikacionom sistemu, kao jednoj od oblasti vojne logistike koja zahtijeva ozbiljna informatička i specijalistička znanja, a pruža jedinstvenu mogućnost svakodnevne interakcije i komunikacije sa kolegama iz 52 zemlje na svim kontinentima. Gostima su predstavljeni značaj kodifikacije za Vojsku i crnogorsku privredu, te organizacija Direkcije kao Nacionalnog kodifikacionog biroa.

Predstavljen je softver BULCOD i pokazan način dodjeljivanja kodifikacionog broja NSN i kompanijskog koda NCAGE. Prezentovan je tok aktuelnog testiranja NCB Crne Gore za sposobnost kodifikacije, koje se sprovodi od strane kodifikacionih biroa SAD, Francuske, Belgije, Finske, Novog Zelanda i NATO Agencije za podršku i snabdijevanje (NSPA). Pri tome, prvi put se koristi posebna softverska platforma koja omogućava izvođenje i sinhronizovanje procesa testiranja, a da nije potreban dolazak predstavnika test-zemalja u Crnu Goru.

Predstavnik Direkcije za informaciono-telekomunikacione sisteme Blažo Popović govorio je studentima šta NATO standardi zahtijevaju u oblasti sajber bezbjednosti i kako je ona postavljena u Ministarstvu odbrane. Studenti su se upoznali sa Sajber strategijom Crne Gore za period od 2018. do 2021. godine. Popović je naglasio potrebu za saradnjom MO i VCG sa IT industrijom i akademijom, kao i kreiranjem kadrova u oblasti sajber bezbjednosti, gdje Fakultet za informacione tehnologije ima potrebni kapacitet i znanje.

U ime Fakulteta za informacione tehnologije, profesorica, mr Tijana Vujičić, je izrazila  zainteresovanost za dalju saradnju i angažman studenata na profesionalnoj praksi u Ministarstvu odbrane.

Ministarstvo odbrane će i u narednom periodu nastaviti da organizuje slične prezentacije i unapređuje saradnju sa fakultetima u Crnoj Gori.

modmod

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?