Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Rodna ravnopravnost u obrazovanju sa posebnim osvrtom na rodno zasnovano nasilje

Objavljeno: 20.04.2018. 21:10 Autor: PR služba

Na našim prostorima 42 % žena, odnosno skoro svaka druga žena, tokom života bila je izložena nekoj vrsti nasilja od muža ili partnera, prema podacima istraživanja koje su sproveli UNDP i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, uz finansijsku podršku EU.

Seminar “Rodna ravnopravnost u obrazovanju sa posebnim osvrtom na rodno zasnovano nasilje” održan je danas u Zavodu za školstvo, u partnerstvu sa Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Ukazano je da je nasilje u porodici jedan od najradikalnih oblika rodno zasnovanog nasilja i rasprostranjenost istog se, uprkos naporima koji se ulažu, još uvijek ne smanjuje u mjeri koja bi bila zadovoljavajuća.

Vlada Crne Gore, naglašava potrebu da se pojavi nasilja u porodici, kao i svakog oblika rodno zasnovanog nasilja, dodatno posveti pažnja kroz jačanje međuinstitucionalne saradnje, saradnje sa nevladinim organizacijama i lokalnim zajednicama, istakla je Biljana Pejović iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Cilj seminara kojem su prisustvovali brojni direktori/ce i nastavnici/e osnovnih i srednjih škola bio je detaljnije upoznavanje sa ovim negativnim fenomenom, kao i institucionalnim mehanizmima za prevenciju i zaštitu od istog, te njihova edukacija da bi reagovali na pravi način u potencijalnim slučajevima nasilja.

Seminar su vodili treneri/ce Branka Vlahović, Srđan Đurović, Slavica Striković i Vida Kašćelan.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava apeluje na građane Crne Gore, da u slučajevima kada imaju saznanja o potencijalnom nasilju, isto odmah prijave nadležnim organima.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?