Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović na svečanoj proslavi 70 godina od osnivanja Instituta za nuklearne nauke “Vinča”

Objavljeno: 20.04.2018. 22:36 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović prisustvovala je svečanoj ceremoniji povodom 70 godina od osnivanja Instituta za nuklearne nauke “Vinča”, koja se održala danas u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 

Institut za nuklearne nauke Vinča osnovan je na prijedlog Predsjednika Vlade FNRJ, Uredbom od 10. januara 1948. godine, što je najvećim dijelom zasluga uglednog profesora fizikohemičara Pavla Savića. Kruna rada Instituta “Vinča” je bilo postavljanje prvog istraživačkog nuklearnog reaktora. Danas predstavlja jedan od najvećih istraživačkih centara u Republici Srbiji, koji se sve više oslanja na povezivanje nauke i privrede. 

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 

Ministarstvo naukeIstog dana ministarka Damjanović se sastala sa prof. dr Vladimirom Popovićem, državnim sekretarom za nauku i predstavnikom Republike Srbije u Upravnom odboru Međunarodnog instituta na prostoru Jugoistočne Evrope i prof. dr Viktorom Nedovićem, pomoćnikom ministra obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Na sastanku su diskutovani dalji koraci u cilju realizacije regionalnog projekta Međunarodnog instituta, te zaključci koji su doneseni na posljednjem sastanku Upravnog odbora koji je održan u Tirani.

Podsjetimo, Republika Srbija je zemlja potpisnica Deklaracije o namjeri kojom se predviđa uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, a koja je zvanično potpisana u oktobru prošle godine u CERN-u.


MINISTARSTVO NAUKE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?