Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Evropska omladinska kartica uskoro dostupna i mladima Crne Gore

Objavljeno: 23.04.2018. 20:04 Autor: Ministarstvo sporta
Budva, 23. april 2018. - Ministar sporta Nikola Janović, otvorio je u Budvi dvodnevni međunarodni seminar ,,Od politike mladih do dobrih praksi” na kojem će predstavnici Ministarstva sporta, Savjeta Evrope, EYCA organizacije, Međunarodne organizacije rada, UN agencije i OSCE misije u Crnoj Gori diskutovati o mladima i njihovim kapacitetima pristupa socijalnim i ekonomskim pravima, na primjeru Evropske omladinske kartice, kao sredstvu za promovisanje tih prava. 

Ističući da je Ministarstvo sporta, kao pouzdan partner mladima, u proteklom periodu intenzivno radilo na sprovođenju omladinske politike i stvaranju uslova da u kontinuitetu unaprjedjujemo njihov status i položaj, Janović je naglasio da je Crna Gora prva država koja je ispunila obaveze iz Zakona o potvrđivanju sporazuma o osnivanju regionalne kancelarije za saradnju mladih, a da smo donošenjem Strategije i Akcionih planova za 2017-2018. preciziranim mjerama i aktivnostima, doprinijeli kvalitetnijem sprovođenju projekata i programa za mlade.

“Intencija Vlade, da na kvalitetan način doprinese položaju mladih, je i trostruko veća podrška omladinskim ogranizacijama u odnosu na prošlu godinu. U 2018. Ministarstvo sporta opredijelilo je više od pola miliona eura, za blizu 90 projekata za mlade” – apostrofirao je ministar sporta i dodao, da je jedan od podržanih projekata i „Evropska omladinska kartica“ NVO Centra za omladinsku edukaciju. ,,Podržavajući tu inicijativu, direktno smo podržali omladinski aktivizam i mobilnost mladih. Takođe, smatram da će i ovaj seminar značajno doprinijeti razmjeni informacija, znanja i mogućnosti koje će kartica EURO 26 uskoro pružiti i mladima Crne Gore”- poručio je Janović.

Ministarstvo sporta

Ministar je zahvalio direktoru EYCA Manelu Sančezu, Natalji Turen iz Savjeta Evrope i direktoru Centra za omladinsku edukaciju Jugoslavu Radoviću, na velikom doprinosu koji su dali u organizaciji seminara, nadajući se da će, kako je zaključio, seminar doprinijeti intenzivnijoj zajedničkoj saradnji na unaprjeđivanju položaja mladih.

Predstavnici Savjeta Evrope i EYCA organizacije izrazili su zadovoljstvo u pogledu prepoznavanja interesa i spremnosti Ministarstva sporta i Vlade Crne Gore, da se doprinese projektu, kroz direktnu podršku omladinskom aktivizmu i mobilnosti mladih u Crnoj Gori i Evropi. 

Evropska omladinska kartica (EYCA – European Youth Card) ,,predstavlja ulaznicu mladih Evropljana u svijet informacija, mobilnosti, kulture i omladinskih dešavanja” koja će uskoro biti dostupna i mladima Crne Gore i omogućiti im mrežu usluga, popusta i benefita u oblasti zdravstva, kulture, saobraćaja, turizma i mnogim drugim uslužnim i prodajnim mjestima širom Crne Gore i Evrope.

Odlukom odbora EYCA, NVO "Centar za omladinsku edukaciju" biće tokom 2018. nosilac evropske licence, koja će mladima omogućiti da osim u Crnoj Gori, koriste 70 hiljada popusta u 38 zemalja širom Evrope, zajedno sa 7 miliona mladih korisnika. Ovim putem pozivamo privredne subjekte da pokažu društveno odgovornu crtu poslovanja i priključe se projektu koji je izuzetno značajan za omladinsku populaciju u Crnoj Gori.



Oko 45 učesnika, među kojima su i predstavnici institucija i nevladinih organizacija iz Crne Gore i Evrope, razgovaraće i o mladim liderima koji unaprjeđuju socijalnu pravdu i ulozi servisa za mlade u promovisanju pristupa socijalnim i ekonomskim pravima.

Seminar ,,Od politike mladih do dobrih praksi” (23. - 24. April / Budva) organizuje Ministarstvo sporta u partnerstvu sa organizacijom EYCA (European Youth Card) i Savjetom Evrope.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?