Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Uručene nagrade mladim eko-reporterima

Objavljeno: 23.04.2018. 21:26 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma danas je održana dodjela nagrada u okviru konkursa „Mladi eko-reporteri”. Posebne teme ovogodišnjeg konkursa, koji organizuje nevladina organizacija „EKOM – Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori”, bile su „Održivi gradovi i zajednice” i „Eko škole”.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Nagrade najboljima uručila je Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje je i ovogodišnji pokrovitelj i domaćin, dok je posebna priznanja dodijelila nacionalna koordinatorka programa „Eko škole” Nevena Čabrilo iz Zavoda za školstvo.

Na konkurs je pristiglo preko 400 radova iz 18 srednjih i 30 osnovnih škola dok je u pripremi pomagalo 67 profesora mentora. Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno: 38 tekstova, 55 fotografija i 25 video klipova. Pristigle radove je početkom aprila ove godine vrednovao desetočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u 11 kategorija (fotografije, članci i video radovi u tri tematske cjeline: „biodiverzitet i predjeli”, „mladi ekoreporteri” i „održivi gradovi i zajednice”, koji su podijeljeni u dvije starosne kategorije 12-15 godina i 16-19 godina.

Kako je saopštila Ivana Vojinović, Dan planete Zemlje predstavlja idelnu priliku da se podsjetimo da je Crna Gora sinergija kontrasta prirode između planina i mora, alpskog i mediteranskog biogeografskog regiona. „Upravo iz tog razloga, poseban je izazov da u eri ubrzanog civilizacijskog razvoja gajimo i njegujemo, prije svega, jedan etički odnos prema prirodi i prirodnim vrijednostima”, navela je ona. Vojinović je takođe podsjetila da našu zemlju karakteriše i širok spektar ekosistema brojnih biljnih i životinjskih vrsta, kao i staništa te da je trenutno zaštićeno 15 odsto ukupne teritorije naše zemlje.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Milo Radonjić, jedan od prvih nagrađenih mladih ekoreportera u Crnoj Gori i učesnik Misije Mladih eko-reportera 2018. u Lisabonu, izrazio je zadovoljstvo činjenicom što mladi uzrasti razmišljaju o gorućim temama koje su od izuzetnog značaja za napredak naše države te izrazio uvjerenje da će oni jednog dana biti veoma dobri donosioci ključnih odluka budući da već u ovoj životnoj dobi razmišljaju kako treba valorizovati prave vrijednosti.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Nevena Čabrilo iz Zavoda za školstvo, izrazila je zadovoljstvo činjenicom što je obrazovanje za održivi razvoj već postalo dio obrazovnog sistema svih škola, te dodala da od prošle godine i predškolske ustanove implementiraju ciljeve održivog razvoja.

Na osnovu plasmana, tematike kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, biće određeni radovi za međunarodni konkurs „Young reporters for the Environment” tokom maja pri čemu će radove ocjenjivati ugledni žiri u kome se nalaze predstavnici FEE, UNESCO, UNEP, EEA... Proglašenje najboljih očekuje se 5. juna 2018. godine na Svjetski dan zaštite životne sredine.

Video materijal dostupan je na sajtu: http://www.infobiro.tv

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?