Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Ministarka Sekulić na otvaranju CEFTA konferencije

Objavljeno: 24.04.2018. 16:51 Autor: Ministarstvo ekonomije
Ministarka ekonomije Dragica Sekulić otvoriće konferenciju „Trgovinskim olakšicama u CEFTA regionu ka zajedničkom EU tržištu” koja će sjutra, 25. aprila biti održana u hotelu „Hilton“ sa početkom u 09 sati.

Pored ministarke Sekulić, konferenciju će otvoriti predsjednik Privredne komore Crne Gorer (PKCG) Vlastimir Golubović i direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić.

U okviru konferencije biće održana tri panela, i to: „Međunarodni pravni okvir za olakšanje trgovine”, „Izazovi u prekograničnoj trgovini u CEFTA regionu” i „Na putu ka zajedničkom EU tržištu”, u okviru kojih će govoriti predstavnici Svjetske banke, Evropske komisije, privrednih komora Regiona, CEFTA Sekretarijata, GIZ-a, Nacionalnog komiteta za olakšice Crne Gore, uprava carina naše zemlje, Moldavije, Srbije, uprava za bezbjednost hrane Crne Gore i Makedonije, EU SEED projekta.

Na konferenciji će biti prezentovane obaveze koje su propisane Sporazumom o trgovinskim olakšicama STO, Dodatnim protokolom 5 uz CEFTA 2006, kao i one iz procesa EU integracija. Cilj je da se ukaže na značaj unapređenja ekonomskih odnosa u regionu, posebno u dijelu pojednostavljivanja i harmonizacije dokumenata i procedura na graničnim prelazima. 

Podsjećamo, prepoznajući potrebu olakšanja trgovine, odnosno prometa roba preko granica, potpisnice sporazuma CEFTA 2006 su 26. maja 2017. godine usvojile Dodatni Protokol 5. Njegova primjena znači da će odredbe Sporazuma o trgovinskim olakšicama biti obavezujuće i za one potpisnice CEFTA koje još nijesu članice Svjetske trgovinske organizacije.

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?