Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izvještaj o konsultovanju zainteresovane javnosti u postupku pripreme Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Objavljeno: 24.04.2018. 16:11 Autor: mrss
Na osnovu člana 8 Uredbe o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona („Službeni list CG“, broj 12/12), Ministarstvo rada i socijalnog staranja objavljuje

Izvještaj
o konsultovanju zainteresovane javnosti u postupku pripreme Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Na osnovu člana 7 Uredbe o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona („Službeni list CG“, broj 12/12), Ministarstvo rada i socijalnog staranja, dana 02.04.2018. godine, uputilo je javni poziv organima, organizacijama, udruženjima i pojedincima (zainteresovana javnost) da se uključe u postupak pripreme Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i dostave svoje inicijative, predloge, sugestije i komentare u pisanom i elektronskom obliku.

Postupak konsultacija je trajao 20 dana od dana objavljivanja javnog poziva na internet stranici Ministarstva rada i socijalnog staranja i portalu e-uprave.

Nakon isteka roka za konsultacije izvršili smo uvid i konstatovali da je, u predviđenom roku, predloge za Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju dostavila Unija slobodnih sindikata Crne Gore, Strukovni sindikat vatrogasaca Crne Gore- Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa”, Podgorica.

Predlog za izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je dobijen od strane Unije slobodnih sindikata Crne Gore:

- da se pravo na starosnu penziju stiče sa navršenih 65 (muškarac), odnosno 62 (žena) godina života i najmanje 15 godina penzionog staža, sa mogućnošću rada do 67 godine života; da se starosna penzija utvrđuje od prosjeka zarada, odnosno osnovica osiguranja ostvarenih u 15 najpovoljnijih godina za osiguranika; da starosna penzija ne može biti niža od 70% osnovice za obračun penzije

Predlog za izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je dobijen od strane Strukovnog sindikata vatrogasaca Crne Gore- Unija slobodnih sindikata Crne Gore:

- da se u u članu 197a stav 1 posle tačke 3 doda nova tačka koja glasi: “vatrogasci spasioci u službama zaštite i spašavanja”.

Predlog za izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju dobijen od strane Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa”, Podgorica:

- da se u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju izrazi “invalidno lice”,”invalidno dijete” i ”invalidbnost” upodobe sa sa savremenom terminologijo, npr. Lice sa invaliditetom, dijete sa smetnjama u razvoju, dijete sa teškoćama u razvoju, invaliditet i sl.

- da se razmotri mogućnost za povoljnije sicanje porodične penzije za dijete odnosno lice sa invaliditetom u smislu člana 46 stav 5 a u vezi sa članom 47 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (da lice sa teškim oblikom invaliditeta, sa najmanje 75% utvrđene smanjene radne sposobnosti, ima veći procenat porodične penzije, odnosno umjesto 70% da ima pravo na penziju u iznosu od 90% ili 100%).

- da se osiguraniku kod koga je utvrđen djelimični gubitak radne spsobnosti od 75% propišu povoljniji uslovi za penzionisanje, odnosno da to lice može ostvariti pravo na penziju i sa radnim stažom od ¼ radnog vijeka.

- Da na pravnoj snazi ostane član 197i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranjukojim su propisani uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju roditelja, odnosno staratelja koji brinu o licima sa teškim smetanjama u razvoju a koji su korisnici lične invalidnine.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?