Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Purišić u radnoj posjeti Briselu: Reforme da osnaže socijalni dijalog

Objavljeno: 24.04.2018. 18:05 Autor: mrss

mrss

U okviru radne posjete evropskim institicijama u Briselu, ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić sastao se sa visokim zvaničnicima Evropske komisije.
Ministar Purišić se susreo sa komesarkom za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i radnu mobilnost, Marian Tisen (Marianne Thyssen).

Tokom razgovora ministar Purišić prezentovao je strukturne reforme, reforme radnog zakonodavstva, reforme u okviru tržišta rada, kao i reforme u socijalnoj politici, koje se sprovode od strane Minisatarstva rada i socijalnog stranja Crne Gore.

Purišić je naglasio značaj osnaživanja uloge i pozicije socijalnog dijaloga u Crnoj Gori, kroz pomenute reforme.

Komesarka Tisen je pozdravila aktivnosi koje se preduzimaju u okviru usaglašavanja crnogorske socijalne agende sa agendom EU, naglasivši da je kroz Strategiju za zapadni Balkan, Crna Gora prepoznata kao lider u regionu u pregovaračkom procesu ka članstvu u EU, kao i da upravo ove reforme u okviu socijalne agende pokazuju zrelost i spremnost Crne Gore da bude punopravna članica EU.

Tisen je dodala da će proširenje EU biti zasnovano na principu zasluga i ispunjavanja uslova koji su definisani kroz završna mjerila u okviru pregovaračkih poglavlja. Naglasila je dobru saradnju EU i Crne Gore u okviru politike za zapošljavanje i socijalne politike.

U Generalnom direktoratu za susujedstvo i pregovore o proširenju, ministar Kemal Purišić se sastao sa šefom jedinice za Crnu Goru, Tomasom Haglajtnerom.

Ministar Purišić je istako da nakon otvaranja pregovaračkih poglavlja 19-zapošljavanje i socijalna politika i 2-slobodno kretanje radnika, Ministarstvo rada i socijalnog staranja aktivno radi na usaglašavanju zakonodavstva sa EU zakonodavstvom, kao i na ispunjavanju svih zahtjeva koji su definisani kroz Zajedničke pregovaračke pozicije EU.

Haglajtnerom je podržao napore Crne Gore, kako bi se osiguralo da reforme koje se sprovode u radnom zakonodavstvu, budu usaglašene sa EU zakonodavstvom. Naglasio je značaj osiguravanja administrativnih kapaciteta za implementaciju zakonodavnih reformi.
Haglajtner je posebno ukazao na značaj korištenja predpristupnih fondova EU, ističući značaj ROMA seminara koji će se održati u Crnoj Gori tokom juna mjeseca ove godine.

PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?