Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Samit SEECP na Brdu kod Kranja okončan Deklaracijom o potvrdi saradnje u Regionu

Objavljeno: 24.04.2018. 20:06 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Visoki zvaničnici država Jugoistočne Evrope usvojili su danas na Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) održanom na Brdu kod Kranja Deklaraciju „Brdo Samit SEECP“ kojom su snažno potvrdili posvećenost saradnji u okviru SEECP-a sa posebnim fokusom na evropsku perspektivu regiona, očuvanje bezbjednosti i stabilnosti, kao i saradnju mladih i povezanost u oblasti digitalne ekonomije.

U Deklaraciji se naglašava zajednička vizija Jugoistočne Evrope kao dijela ujedinjene, slobodne i prosperitetne Evrope, a stabilnost, prosperitet i dobrosusjedski odnosi Regiona ističu se kao glavni politički prioriteti koji bi trebalo da budu realizovani kroz razvoj, ekonomski rast, usvajanje i provođenje reformi kao i kroz intenzivne napore na rješavanju preostalih otvorenih pitanja uz uvažavanje postojećih sporazuma.

Na Samitu je potvrđena konsenzusom donijeta odluka o konsekutivnim mandatima na dužnosti generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) tako što bi od 2019. do 2021. tu dužnost obavljala kandidatkinju Albanije Majlinda Bregu, a nakon nje, od 2022. do 2024. kandidat Crne Gore prof. dr Igor Lukšić.

Na Samitu je usvojena odluka da da Procesom saradnje u narednom dvogodišnjem periodu predsjedavaju Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je na Samitu da, imajući u vidu savremene i dinamične izazove sa kojima se suočava region Jugoistočne Evrope, postojeći okvir predstavlja platformu kroz koju zajednički dolazimo do najboljih rješenja koja će doprinijeti obezbjeđivanju sigurnosti, stabilnosti i napretku našeg regiona.

„Region mora ostati fokusiran na procese integracije u EU i NATO koji predstavljaju najbolji način za jačanje demokratije, ekonomskog razvoja i prosperiteta u našim državama. Uvjereni smo da će naše članstvo u NATO imati pozitivan efekat na dugoročnu stabilnost i bezbjednost regiona“ – rekao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade je podsjetio da je Crna Gora snažno posvećena očuvanju dobrosusjedskih odnosa i unapređenju regionalne saradnje i istakao dostignuća naše zemlje u evropskim integracijama i na značajne institucionalne i pravne reforme koje dovode do konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Koristim ovu priliku da iskažem zadovoljstvo Izvještajem Evropske komisije za Crnu Goru, koji je predstavljen 17. aprila, u kojem je evidentan ukupni napredak Crne Gore u procesu pristupanja EU kao i ubrzani ekonomski rast u prethodnoj godini, budući da smo bili jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi“ – rekao je na Samitu premijer Duško Marković.

Premijer je obraćanje na Samitu završio izraženim očekivanjem naše zemlje da će predstojeći Samiti Evropska unija – Zapadni Balkan u Sofiji kao i samit u Londonu biti prilika da se dalje produktivno razgovara o važnim pitanjima za region, povezivanju, ekonomskoj stabilnosti, bezbjednosti i političkom nasljeđu, uz fokus na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, i konkretnim regionalnim infrastrukturnim projektima.

Na Samitu su, pored predsjednika Vlade Crne Gore i domaćina – premijera Slovenije Miroslava Cerara učestvovali premijeri Bugarske Bojko Borisov, Hrvatske Andrej Plenković i Kosova Ramuš Haradinaj, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kao i visoki zvaničnici Albanije, Makedonije, Srbije, Moldavije, Rumunije, Grčke i Turske.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

VIDEO: https://youtu.be/X2eHb0opb1k

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?