Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kuševija: Razvijati nove socijalne servise kao vid podrške namjenjen oboljelima od demencije

Objavljeno: 24.04.2018. 21:03 Autor: mrss

mrss

Generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu Goran Kuševija i samostalna savjetnica Ivana Bošković učestvovali su na stručnom ekspertskom sastanku na visokom nivou pod nazivom “Demencija u Regionu Zapadnog Balkana” koji se održao u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Na sastanku je analizirana trenutna situacija kroz zdravstvena i socijalna rješenja sa osvrtom na očekivanja i trendove, kako trenutni zdravstveni i socijalni sistem vidi demenciju u matičnom društvu, a iznijeti su i zvanični stavovi u vezi dugotrajne njege osoba sa demencijom.

Direktor Kuševija je prisutne upoznao sa uslugama i pravima koje korisnici oboljeli od demencije mogu da koriste u okviru socijalne zastite u Crnoj Gori, kao i o potrebi da se razvijaju novi socijalni servisi kao vid podrske namjenjen ovoj ciljnoj grupi.

Prisutni su se složili da dominantnu ulogu ima zdravstveni sistem u dijagnostici praćenja i hospitalizaciji pacijenata oboljelih od demencije.

Sastanak na visokom nivou vođen je idejom WHO, ADI-krovne svjetske asocijacije za borbu sa demencijom i AE- krovne Evropske asocijacije.

PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?