Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović – ministarka Kumbaro Furdži: Saradnja Crne Gore i Republike Albanije u oblasti kulture primjer u regionu

Objavljeno: 24.04.2018. 22:49 Autor: mku

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ministarka kulture Republike Albanije Mirela Kumbaro Furdži razgovarali su danas na Cetinju o daljim koracima na unapređenju saradnje i jačanju veza između institucija kulture dvije zemlje.

Ministri su podsjetili da su Ministarstvo kulture Crne Gore i Ministarstvo kulture Republike Albanije još 2009. godine potpisali Sporazum o saradnji u oblasti kulture, ali i zaključili da je na njegovim osnovama neophodno definisati konkretne prijedloge za saradnju u narednom dvogodišnjem periodu. Ovakav dokument biće kreiran u direktnoj komunikaciji između predstavnika ministarstava i institucija kulture dvije zemlje, istakli su sagovornici.

Ministar Bogdanović je istakao zadovoljstvo što značajan vid saradnje Crna Gora i Republika Albanija ostvaruju i u regionalnom kontekstu, u okviru brojnih inicijativa i foruma kojima dodatno osnažujemo naše kulturne veze. Projekti finansirani iz evropskih sredstava, na čijoj će implementaciji Crna Gora i Republika Albanija raditi u saradnji sa partnerima iz Republike Italije, ali i saradnja u okviru EU programa za kulturu, s posebnim akcentom na potprogram Kreativna Evropa omogućavaju nam da uvežemo iskustva i kapacitete i obezbijedimo dodatna sredstva za kulture našh zemalja, zaključeno je tokom današnjeg susreta.

Ministri su razmotrili dinamiku realizacije IPA projekata nazvanih MONET i HAMLET, čija implementacija počinje u ovom mjesecu. Kako je istaknuto, u projektu MONET vodeći partner je Ministarstvo kulture Crne Gore i njegov cilj je stvaranje mreže muzeja i lokacija od značaja za kulturu, uz promociju prirodne i kulturne baštine. Projekat HAMLET baziran je na promociji manje poznatih turističkih destinacija koje baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost. Ministarstvo kulture Crne Gore na ovom projektu učestvuje kao partner, dok je Ministarstvo kulture Albanije lider projekta.

Ministarka Kumbaro Furdži je navela da naši odnosi u oblasti kulture, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu mogu poslužiti kao primjer u regionu i istakla uvjerenje da će u narednim godinama oni biti sve sadržajniji, a njihovi rezultati još vidljiviji.

Na sastanku je bilo riječi o saradnji u oblastima kulturne baštine i savremenog stvaralaštva i navedeno da će se, u prisustvu predstavnika ministarstava i institucija kulture dvije zemlje, svi predloženi projekti razmotriti i definisati plan njihove realizacije.

Sve brojnije nove inicijative u našoj saradnji posebno ohrabruju, jer samo zajedničkim zalaganjem naših resora možemo obezbijediti stručnu i institucionalnu podršku projektima promocije i očuvanja zajedničkog kulturnog nasljeđa, zaključeno je na sastanku ministra Bogdanovića i ministarke Kumbaro Furdži.

Nakon bilateralnog sastanka, ministri su održali sastanak sa direktorima institucija kulture dvije zemlje. Saopštenje sa ovog sastanka biće naknadno obljavljeno.



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?