Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Definisan okvir za saradnju Crne Gore i Republike Albanije u 2018. i 2019. godini

Objavljeno: 25.04.2018. 00:03 Autor: MKU

Tokom zvanične posjete ministarke kulture Republike Albanije Mirele Kumbaro Furdži Crnoj Gori, nakon susreta sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem, ministri su održali zajednički sastanak sa direktorima institucija kulture dvije zemlje.

Shodno dogovoru sa nedavnog susreta ministara u Lajpcigu, današnji sastanak na Cetinju organizovan je kako bi predstavnici ministarstava i institucija razgovarali o projektima na kojima će naše dvije zemlje raditi tokom naredne dvije godine i koji će biti sastavni dio Programa saradnje u oblasti kulture za 2018. i 2019. godinu. Program koji će u narednim mjescima biti potpisan, sadržaće konkretne aktivnosti ministarstava i institucija kulture.

Kako je ocijenjeno na sastanku, osim dinamične saradnje ministarstava, izuzetno je važna i komunikacija koju ostvaruju naše institucije, zbog čega će ovaj sastanak dati dodatni podsticaj i zamajac za kreiranje još bogatijih i sadržajnijih programa.

Ministri su kao značajnu oblast u saradnji naših zemalja preoznali film i kinemografiju, i istakli da će filmski centri intenzivnije raditi na jačanju saradnje i implementaciji zajedničkih projekata, posebno koprodukcionih, kojima se podstiče povezivanje profesionalaca u oblasti filma između Crne Gore i Republike Albanije.

Naglašen je značaj razvoja pozorišne, likovne i muzičke umjetnosti za kulturu jedne zemlje i zaključeno da će novim dokumentom biti predviđeno jačanje mehanizama za kontinuiranu razmjenu programa, projekata i umjetnika i učešće na festivalima koji se u ove dvije zemlje organizuju.

Sagovornici su na današnjem sastanku razgovarali i o važnosti očuvanja, ali i adekvatne valorizacije i prezentacije kulturne baštine Crne Gore i Republike Albanije. Kao posebno važni u ovoj oblasti, istaknuti su lokaliteti i muzejski materijali koji predstavljaju naše zajedničko nasljeđe i vezu između naših kultura. Dobra iskustva u zaštiti baštine naših zemalja obavezuju nas da nastavimo i proširimo saradnju u očuvanju onih arheoloških lokaliteta koji još uvijek nisu adekvatno istraženi i zaštićeni. Podsticaćemo i razvoj projekata i razmjenu programa između naših biblioteka, muzeja, arhiva i kinoteka, zaključili su učesnici sastanka.

Ministar Bogdanović i ministarka Kumbaro Furdži su izrazili zadovoljstvo što su danas na Cetinju na jednom mjestu okupili predstavnike institucija koji će učestvovati u kreiranju programa saradnje u oblasti kulture između Crne Gore i Republike Albanije i od njih čuli konkretne prijedloge i inicijative. Ministri su istakli uvjerenje i da će sastanci ovog tipa biti praksa u našim odnosima.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?