Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Posjeta službenika za regionalnu saradnju iz Gruzije, Moldavije i Ukrajine

Objavljeno: 25.04.2018. 20:32 Autor: Ivona Mihajlović - administrator
Ministarstvo finansija

Ministarstvo finansija, odnosno Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) primio je danas u studijsku posjetu delagaciju državnih službenika koji se bave regionalnom saradnjom u organima uprave Gruzije, Moldavije i Ukrajine, kako bi razgovarali na temu iskustava zemlja Zapadnog Balkana u sprovođenju zajedničkih, odnosno regionalnih projekata koji se finansiraju kroz Instrument predpristupne pomoći EU (IPA).

U tom kontekstu, službenici Ministarstva finansija su ukazali da je Crna Gora razvila dobrosusjedske odnose sa svim zemljama okruženja i ukazali na važnost uspostavljene regionalne mreže koja predstavlja forum za razmjenu informacija i dobrih praksi svih pojedinačnih zemalja u procesu pregovaranja i pristupanja EU, koja je značajno doprinijela uspješnom definisanju i implementaciji projekata, i sprovođenju reformi u kontekstu ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU. 

Takođe, delegaciju je interesovao sistem i sama struktura državnih institucija koje su uključene u IPA-i, sa posebnim osvrtom na kooperaciju između državnih institucija i sistem poboljšanja komunikacije i efikasnijeg sprovođenja projekata finansiranih iz IPA-e. 

Gosti iz pomenutih zemalja su ukazali na važnost uspostavljanja efikasnog sistema regionalne saradnje, posebno u oblasti ekonomske saradnje i javne uprave, i naglasili da isti predstavlja ključni element približavanja država Evropskoj uniji. U tom kontekstu, poručili su da će im iskustvo Crne Gore, odnosno zemalja iz balkanskog regiona pomoći u definisanju budućih planova i platformi povezivanja u Gruziji, Moldaviji i Ukrajini.

PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?