Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada opredijelila sredstva za interventnu sanaciju opožarenih površina: U toku pošumljavanje, predviđena sadnja više od 370 hiljada sadnica

Objavljeno: 26.04.2018. 00:15 Autor: MPRR

MPRRMPRR
Za pošumljavanje površina koje su degradirane šumskim požarima prošle godine, Vlada Crne Gore, na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, opredijelila je iz budžetskih rezervi iznos od 200 hiljada eura, s ciljem da se izvrši interventna sanacija onih opožarenih površina za koje je bila neophodna hitna reakcija. 

Aktivnosti na pošumljavanju započete su krajem marta. Na lokalitetu Ljubotinj, na području Prijestonice Cetinje, pošumljavanje je završeno na površini od 20 hektara. U toku su radovi u područnim jedinicama Podgorica, Danilovgrad, Nikšić i Pljevlja, gdje su sniježne padavine krajem marta odložile početak radova za april.

Podsjećamo da je tokom jula i avgusta 2017. godine u državnim šumama registrovano 115 šumskih požara, dok je u šumama u privatnom vlasništvu evidentirano 39 požara. Najveće opožarene površine nalaze se u primorskom dijelu Crne Gore, dok su značajne evidentirane na prostoru Nikšića, Danilovgrada i Pljevalja. Procijenjena opožarena drvna masa iznosila je 96.309.13 m3, a takođe, evidentirano je da je uništeno 267.500 komada sadnica pošumljenih tokom 2015. i 2016. godine (mlade šumske kulture). 
MPRRMPRR
Zbog ovih požara značajan dio šumskih površina, naročito u južnom i središnjem dijelu Crne Gore, ugrožen je od degradacije u mjeri da je izvjesno da se prirodnim podmlađivanjem ne može izvršiti obnova tih sastojina. Stoga je pošumljavanje bilo neophodno radi očuvanja šuma na tim površinama, zaštite zemljišta od erozije i sprječavanja degradacionih procesa.

Procijenjeno je da je neophodno pošumljavanje na ukupnoj površini od 137 hektara. Predviđena je sadnja 370.655 sadnica četinarskih vrsta drveća, crnog i bijelog bora i smrče. 

Dalji radovi na sanaciji biće nastavljeni kroz jesenju sadnju, u sklopu redovnih aktivnosti na pošumljavanju, za šta su sredstva obezbijeđena Programom gazdovanja šumama za 2018. godinu.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?