Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte usvojio Informaciju o javnoj ponudi za preuzimanje akcija RUP-a objavljenoj od strane EPCG

Objavljeno: 26.04.2018. 11:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je, na danas održanoj 11. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, razmotrio i usvojio Informaciju o javnoj ponudi za preuzimanje akcija Rudnika uglja Pljevlja a.d. objavljenoj od strane Elektroprivrede Crne Gore a.d. Nikšić i preporučio Vladi da prihvati javnu ponudu Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) za preuzimanje 31,1117% kapitala Rudnika uglja Pljevlja (RUP) koje su u državnom vlasništvu.

Rok za prihvatanje ponude je 15 dana od dana objavljivanja, odnosno do 4. maja 2018, godine u 16:00.

Tokom diskusije ukazano je na činjenicu da je u vlasništvu Crne Gore 31,1117 odsto akcija RUP-a i 57,015 odsto akcija u EPCG, koja je ujedno i najveći kupac uglja proizvedenog u RUP-u sa učešćem koje ne pada ispod 90 odsto te da vertikalna integracija procesa proizvodnje predstavlja optimalno rješenje. U materijalu koji je Savjet razmotrio navodi se da je nezavisni procjenitelj Deloitte d.o.o. Beograd izvršio procjenu fer i investicione vrijednosti RUP-a te da je u skladu sa definicijom iz Međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja 13 (MSFI 13). Fer vrijednost akcije, kao cijena koja bi bila dobijena za prodaju imovine, plaćena za prenos obaveze u redovnoj transakciji između učesnika na tržištu na datum odmjeravanja, iznosila je, prema Izvještaju, na dan 31. decembra 2017. godine 6,40 eura. Investiciona vrijednost akcije, bazirana na potencijalnim poslovnim uštedama u poslovanju, prema Izvještaju, na isti dan je prema Izvještaju 6,90 eura.

Cijena akcija po kojoj se sprovodi postupak preuzimanja iznosi 6,40 eura po akciji i utvrdena je u skladu sa Članom 17, stav 4 Zakona o preuzimanju akcionarskih društava, Elaboratom o procjeni fer vrijednosti akcija Rudnika uglja AD Pljevlja, koji je takođe sačinio Deloitte d.o.o Beograd.

Javna ponuda sadrži i prag uspješnosti od 51 odsto što znači da se dobrovoljna javna ponuda smatra uspješnom ukoliko EPCG stekne najmanje 2.582.866 akcija ili 51 odsto ukupnog broja akcija RUP-a sa pravom glasa. U suprotnom, navedeno je u materijalu koji je Savjet usvojio, EPCG neće steći akcije RUP-a prijavljene u postupku dobrovoljne javne ponude za preuzimanje.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?