Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nurković na TEN-T danima u Ljubljani: Crna Gora nastoji da se maksimalno angažuje u bezbjednosti saobraćaja i prekograničnoj saradnji

Objavljeno: 26.04.2018. 18:07 Autor: MSP

Delegacija predvođena ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osmanom Nurkovićem učestvuje u Ljubljani (Republika Slovenija) na TEN-T danima, vodećem događaju na temu evropske povezanosti u oblasti saobraćaja, sa posebnim fokusom na pitanja bezbjednosti u saobraćaju i prekograničnu povezanost. Pored ministra Nurkovića, Članovi Delegacije su državna sekretarka Angelina Živković, sekretar Adis Pepić, direktor Direktorata za željeznički saobraćaj Milan Banković i samostalna savjetnica Bilsana Bibić.

Tokom prvog dana događaja, ministar Nurković je izlagao na ministarskoj sjednici posvjećenoj Zapadnom Balkanu i Turskoj na temu ,,Jačanje povezanosti i prekogranične veze” kojom je predsjedavala evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc. Komesarka Bulc je sjednicu otvorila ističući pozitivne korake napravljene na polju saradnje u oblasti saobraćaja u skorije vrijeme, uključujući potpisivanje Ugovora o osnivanju transportne zajednice, kao i napredak u pregovorima sa Turskom koji se upravo ogleda i samom prisustvu turskog podsekretara na ministarskoj sjednici. Ona se takođe osvrnula na otvorena pitanja kojima se treba i dalje baviti, a posebno na pitanje nedostatka koordinacije na polju prekogranične saradnje, kao i oblasti bezbjednosti na putevima i digitalizacije transporta.

Ministar Nurković je u svom izlaganju istakao potrebu za sredstvima za opravdavanje i promociju projekata koji će stimulisati regionalnu ekonomiju, kao i za jačanjem kapaciteta planiranja i projektovanja, te pripremu integrisanog korišćenja različitih vidova transporta. Vezano za bezbjednosti saobraćaja na putevima i prekograničnu saradnju, ministar je iskoristio priliku da istakne da je Crna Gora partner koji nastoji da se maksimalno angažuje, što je pokazala i Vlada Crne Gore koja je ministra u veoma kratkom roku ovlastila da potvrdi i potpiše Deklaraciju o bezbjednosti u saobraćaju i Deklaraciju o prekograničnim prelazima. Ministar je napomenuo da će Crna Gora na ovoj prioritetnoj agendi nastaviti predano i posvećeno da radi, ali apostofirao da se jedino kroz blisku zajedničku saradnju i tehničku i finansijsku podršku, može kroz jedan tranzicioni period, približiti uslovima života građanina Evropske Unije.

Osvrćući se na ulogu Turske u razvoju koridora na velikim daljinama koji povezuju Evropu i Aziju, ministar Nurković je predložio razmatranje mogućnosti uključivanja Turske kao zemlje posmatrača u primjeni Ugovora o transportnoj zajednici, s obzirom na rast turske ekonomije posebno u posljednjoj dekadi, dostignuti nivo razvoja i fizičke i meke infrastrukture, primijenjenim standardima i inovativnim tehnologijama, a posebno uzimajući u obzir neodvojivo važan geo-strateški položaj Turske.

Pored ministra Nurkovića, sjednici su prisustvovale i njegove kolege ministri iz Kosova, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije, kao i državni sekretar Srbije. Ministri Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Grčke, Poljske i Češke su takođe uzeli učešće izrazivši podršku napretku u oblasti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana i podstičući poboljšanje regionalne povezanosti, kao i povezanosti ovog regiona sa EU. Pored ministara i visokih predstavnika Evropske komisije, među kojima je bio i gdin. Kolin Volf, vođa jedinice NEAR D5, na sastanku su aktivno učestvovali i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija EIB-a, EBRD-a i Svjetske banke. Ovom prilikom, oni su se osvrnuli na već postojeće projekte u regionu Zapadnog Balkana, ali i na potrebu i volju da se obezbijede potrebna finansijska sredstva za dalje unapređenje saobraćajne infrastrukture na ovim prostorima.

Završni dio sjednice je zaključen od strane komesarke Bulc, koja je izrazila zadovoljstvo što visoki predstavnici regiona Zapadnog Balkana mogu da zajedno diskutuju pitanja od značaja za sve zemlje kojih se tiču, bez obzira na različite poglede u nekim oblastima, posebno ističući potrebu za integrisanim regionalnim pristupom saobraćaju kao generalni koncenzus same sjednice. Nakon izaganja, prisutni ministi zemalja Zapadnog Balkana su potvrdili Deklaraciju o bezbjednosti u saobraćaju i Deklaraciju o graničnim prelazima.

Ministar Nurković se na marginama događaja susreo sa svojim kolegama ministrima Bosne i Hercegovine i Kosova, kao i sa državnim sekretarom Srbije.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?