Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Uslovi i kriterijumi za izbor u akademska zvanja biće uanprijeđeni

Objavljeno: 26.04.2018. 20:59 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

U Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU) danas je održan održan Okrugli sto na temu mjerila, uslova i kriterijuma za izbor u akademska zvanja u kojem su učestvovali predstavnici svih univerziteta, članovi CANU, direktorica direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović, prdsjednik Savjeta za visoko obrazovanje prof. dr Srđan Stanković, predsjednik UO Agencije za obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Saša Vujošević, kao i drugi predstavnici akademske zajednice.

Okrugli sto organizovan je u susret izmjeni postojećih mjerila, za koju je Savjet za visoko obrazovanje formirao posebno radno tijelo.

Cilj današnjeg okruglog stola je da se čuje mišljenje o primjeni postojećih mjerila, iskustava ustanova u procedurama za izbor u zvanja i eventulano otvore druga pitanja u ovoj oblasti.

Mubera Kurpejović je podsjetila da je nekada propisivanje uslova i kriterijuma za izbor u akademska zvanja bilo u nadležnosti ustanova visokog obrazovanja, dok su od 2016. godine definisani aktom Savjeta za visoko obrazovanje, a u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju. Kroz ovo zakonsko rješenje kriterijumi i uslovi su unificirani za sve ustanove visokog obrazovanja na nacionalnom nivou, u cilju unapređenja ne samo nastvanog i naučno-istrazivackog rada, već generalno, unapređenja kvaliteta.

Ona je, takođe, istakla da je u prethodnom periodu dio komentara bio usmjeren na kvantitativno i kvalitativno ocjenjivanje po oblastima.

PR služba Ministarstva prosvjete

Kurpejović je zahvalila CANU zbog organizovanja okruglog stola na ovu temu, jer je Savjetu za visoko obrazovanje koji će donijeti novi dokument od izuzetne važnosti mišljenje akademske zajednice u cilju donošenja što konkretnijeg i boljeg dokumenta.

Ispred CANU, obratio se prof dr. Zoran Rašović koji je iznio stav Akademije da je postojeći dokument o mjerilima, kriterijumima i uslovima potrebno u određenim dijelovima izmijeniti i prilikom izmjena pratiti dobru praksu zemalja regiona. On je naglasio da o važnosti ove teme svjedoči formiranje posebnog radnog tijela za izradu novih mjerila.

Na Okruglom stolu obratili su se predstavnici svih crnogorskih univerziteta.

Ispred Univerziteta Crne Gore obratila se prof dr. Irena Orović, prorektorka, koja je rekla da je primjena postojećih mjerila na UCG uspješna, te se ove godine uspješno realizovalo oko 85% konkursa za izbor u akademsko zvanje. Orović je sugerisala da je sa liste časopisa za objavljivanje naučno – istraživačkih radova potrebno eliminisati one koji su nižeg kvaliteta.

Prof. dr Adis Balota sa Univerziteta Mediteran naglasio je da najveći problem postojećih mjerila vidi u nemogućnosti njihove primjene na sve oblasti, kao i da bi mjerila trebalo povezati sa privredom.

Mr Sandra Tinaj sa Univerziteta Donja Gorica objasnila je da se taj univerzitet pridržava postojećih mjerila, ali da ih dopunjuje posebnim uslovima koji se odnose na pedagoški rad i vođenje međunarodnih naučno-istraživačkih projekata.

PR Služba Ministarstva prosvjete

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?