Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović u Rimu: Ikona Bogorodice Filermose važna veza Crne Gore i Suverenog Viteškog Malteškog Reda

Objavljeno: 26.04.2018. 22:08 Autor: Ministarstvo kulture
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
  
  
 
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović tokom dvodnevne posjete Suverenom Viteškom Malteškom Redu i Svetoj Stolici sreo se danas sa velikim kancelarom Suverenog Viteškog Malteškog Reda Albrehtom Freiherom Buzelagerom.

Sastanku su prisustvovali ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Viteškom Malteškom Redu Miodrag Vlahović, ambasador Suverenog Viteškog Malteškog Reda u Crnoj Gori Enriko Tućilo, ambasador Leonćini Bartoli i ambasador Zanardi-Landi.

Na početku sastanka ministar Bogdanović je velikom kancelaru Buzelageru predao pismo predsjednika Vlade Crne Gore gospodina Duška Markovića.

Ministar Bogdanović je tokom razgovora izrazio posebnu zahvalnost za humanitarnu pomoć koju Suvereni Viteški Malteški Red nudi Crnoj Gori i istakao da Crna Gora cijeni zalaganja na ovom planu, posebno ponudu za pružanje ekspertske pomoći našim stručnjacima u oblasti medicine.
  
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Izraženo je obostrano zadovoljstvo kvalitetom bilateralnih odnosa i naglašeno da dvije strane vide prostor za ostvarivanje bliže saradnje u oblasti kulture.

Ministar Bogdanović je naglasio značaj koji ikona Bogorodice Filermose ima za odnose Crne Gore i Suverenog Viteškog Malteškog Reda. Ministar je dodao i da Crna Gora intenzivno razmišlja o stvaranju uslova za adekvatno izlaganje ovog zaštićenog kulturnog dobra, kako bi jedinstvena ikona dobila zaštitu i prezentaciju, koja korespondira njenoj vrijednosti i istorijskom značaju.

Veliki kancelar Buzelager je iskazao interesovanje za navedeno pitanje, pri čemu su sagovornici izrazili potpunu saglasnost o potrebi kontinuiteta saradnje između Crne Gore i Suverenog Viteškog Malteškog Reda. Takođe, istaknuto je da će Suvereni Viteški Malteški Red pomoći Crnoj Gori u pronalaženju najboljih stručnjaka u oblasti konzervacije, koji bi u saradnji sa našim ekspertima radili na zaštiti i obezbjeđivanju optimalnih uslova za čuvanje i izlaganje ikone Bogorodice Filermose.
  
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Ministar Bogdanović je tokom boravka u Rimu posjetio i zajednicu Sant Eđidio. Na sastanku sa generanim sekretarom zajednice Ćezareom Zukonijem razgovarano je o uspostavljanju snažnije saradnje u oblasti kulture i tom prilikom je predložena mogućnost za koncipiranje posebne izložbe Pomorskog muzeja, koja bi u saradnji Crne Gore i zajednice Sant Eđidio bila predstavljena u Rimu.

Razmotren je i prijedlog za potpisivanje memoranduma u kojem bi se definisao okvir i modeli saradnje u ovoj oblasti. Ministar Bogdanović je istakao da je Ministarstvo kulture zainteresovano za jačanje prijateljskih veza i pozvao generalnog sekretara zajednice da zajedno daju dodatni impuls razvoju saradnje.

Drugog dana boravka ministra Bogdanovića u Rimu planirani su susreti sa podsekretarom Svete Stolice za odnose sa državama monsinjorom Antoanom Kamileriem i direktorom Vatikanskih arhiva dr Johanom Iksom.
Saopštenja sa navedenih susreta biće objavljena sjutra.
  
MINISTARSTVO KULTURE 


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?