Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nurković u Ljubljani se bilateralno sastao sa ministrom infrastrukture Slovenije, Peterom Gašperšičem: Dva ministra razgovarala o prenošenju znanja u oblasti željeznice

Objavljeno: 27.04.2018. 17:38 Autor: MSP

Delegacija predvođena ministrom saobraćaja i pomorstva Osmanom Nurkovićem, prisustvovala je juče zvaničnom otvaranju TEN-T dana koji se održavaju u Ljubljani, od 25. do 27. aprila, a ceremoniju je otvorio premijer Republike Slovenije, Miro Cerar, koji je istakao značaj saobraćaja za razvoj privrede, kao i potrebu za investiranjem u transportnu infrastrukturu, modernizaciju željeznice i održivu mobilnost.

On je istakao da će Slovenija nastaviti da ulaže u razvoj saobraćajne infrastrukture, navodeći ključne oblasti za investiranje kao što je razvoj autonomnih i povezanih usluga mobilnosti. Premijer Cerar je podržao evropsku komesarku Violetu Bulc u njenim naporima da unaprijedi transportne koridore unutar EU ali i da iste proširi na Zapadni Balkan. Pored premijera Cerara, na ceremoniji otvaranja govorili su: Ivajlo Moskovski, ministar saobraćaja, informacionih tehnologija i komunikacija Bugarske, Karima Deli, predsjednica Komisije za saobraćaj i turizam u Evropskom parlamentu, Maroš Šefčovič, potpredsjednik Evropske komisije i Violeta Bulc, evropska komesarka za saobraćaj.

Komesarka Bulc je svoje izlaganje započela osvrćući se na značaj TEN-T dana, koji su okupili više od 2000 učesnika, uključujući 17 ministara zemalja članica EU i 9 ministara iz susjednih zemalja. Ona se fokusirala na ključne prioritete u oblasti saobraćaja – unapređenje efikasnosti, bolju povezanost i smanjenje negativnih posljedica u kontekstu vizije nula (nula smrtnih slučajeva i teško povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama, nula emisije štetnih gasova, i nula papira do 2050). U svom izlaganju, Bulcova je pozvala učesnike da se u oblasti saobraćaja orijentišu na dekarbonizaciju, alternativne energije, bolju organizaciju mobilosti i digitalizaciju, koristeći priliku da još jednom istakne značaj multimodalnosti.

Tokom učešća na TEN-T danima, ministar Nurković je iskoristio priliku da se bilateralno sastane sa svojim kolegom, ministrom infrastrukture Slovenije, Peterom Gašperšičem. Dva ministra su razgovarala o prenošenju znanja u oblasti željeznice, iskustvima u korišćenju pred-pristupnih fondova Evropske unije i efikasnim načinima upravljanja investicijama u sektoru željeznice.

Pored ostalih članova Delagacije, ministra Nurkovića je pratio generalni direktor Direktorata za željeznički saobraćaj, koji je imao priliku da se detaljnije upozna sa uvođenjem inteligentnih transportnih sistema na željeznici, daljim razvojem multimodalnog saobraćaja i korišćenjem CEF fonda za željezničke projekte.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?