Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Skupština ratifikovala Sporazum kojim Crna Gora postaje punopravni član EMBL i EMBO-a

Objavljeno: 27.04.2018. 19:36 Autor: Ministarstvo nauke
Skupština Crne Gore ratifikovala je danas Sporazum kojim Crna Gora postaje punopravni član prestižnih evropskih naučnih organizacije za molekularniju biologiju EMBL i EMBO.

U pitanju je Sporazum o osnivanju Evropske Konferencije za molekularnu biologiju, i Sporazum o uspostavljanju Evropske Laboratorije za molekularnu biologiju. Ratifikacijom ovog Sporazuma stekli su se zakonski uslovi za njihovu punu implementaciju.

Na ovaj način Crna Gora se pridružila u punopravno članstvo najvećim evropskim institucijama iz oblasti “life sciences” i tjesno povezanih oblasti istraživanja.

Pristupanje Crne Gore u punopravno članstvo u EMBC i EMBL ima, pored naučno-tehnološkog, ekonomski, ali i politički značaj, naročito u kontekstu evropskih integracija, boljeg pozicioniranja Crne Gore u Evropskom istraživačkom prostoru (ERA), jačanju imidža zemlje, kao i boljem pozicioniranju Crne Gore u realizaciji regionalnog Međunarodnog naučnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.

Pristupanjem ovim renomiranim međunarodnim institucijama našim istraživačima će biti omogućen pristup međunarodnoj naučnoj infrastrukturi, modernoj tehnologiji, kvalitetno istraživanje na evropskom nivou, kao i integrisanje unutar evropske naučne zajednice. Generalni program ovih institucija je u najvećem djelu fokusiran na pružanju širokog spektra programa za mlade ljude, kao što su razne vrste stipendija na doktorskom i postdoktorskom nivou, obuke, kursevi, radionice, te grantovi za startup-ove.

Mobilnost istraživača i rad u međunarodnim naučnim kolaboracijama će uticati na povećanje konkurentnosti naših naučnika, smanjenu odliva talenata jer će, zbog mogućnosti pristupanja podacima, istraživanja moći da obavljaju iz matičnih institucija, a znanje koje stiču ovim putem će moći da primjenjuju u drugim oblastima i na taj način doprinesu razvoju države.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?