Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Potpisan sporazum o finansiranju projekta „Razvoj zelenih biznisa u Crnoj Gori“

Objavljeno: 28.04.2018. 02:08 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

 

Sporazum o finansiranju projekta „Razvoj zelenih biznisa u Crnoj Gori“ danas su potpisali Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma i Fiona Mekluni, stalna predstavnica UNDP-a i koordinatorka Sistema UN-a u Crnoj Gori, a domaćin potpisivanja bila je Prijestonica Cetinje.

Potpisivanjem navedenog sporazuma potvrđuje se kontinuirana posvećenost strateškog opredjeljenja Crne Gore da istraje na unapređenju kvaliteta i dugoročnom očuvanju životne sredine.

Lansiranjem ovog projekta demonstrira se visok stepen saradnje koji Ministarstvo održivog razvoja i turizma ima sa UNDP-em, kao implementacionom agencijom Globalnog fonda za životnu sredinu, koji finansira u formi grantova 34 projekta u Crnoj Gori.

Ovaj sporazum rezultiraće formiranjem Inkubatora zelenog poslovanja, kao platforme za obuku preduzetnika, individualno mentorstvo, savjetodavne usluge, uključujući i pružanje pomoći za dobijanje dozvola i licenci za buduće „zeleno“ poslovanje. Osim toga, ovo tijelo će zagovarati i promovisati prednosti „zelenog poslovanja“ prema potencijalnim investitorima i javnosti i kao svojevrsna baza podata, Inkubator će dijeliti informacije i znanje svim sudionicima (privatnom sektoru, javnom sektoru, akademskoj zajednici, sveukupnoj javnosti)

Cilj ovog projekta, čija je ukupna vrijednost preko 800 000 američkih dolara, jeste da podstakne investicije privatnog sektora u razvoj „zelenih“ i „nisko-karbonskih“ biznisa. Podsticanjem investicija unaprijediće se ne samo ekonomska aktivnost i otvoriti mogućnosti za nova radna mjesta, već će se istovremeno uvoditi savremeni mehanizmi za očuvanje životne sredine i smanjenje efekata klimatskih promjena u našoj zemlji. Ključne aktivnosti projekta biće usmjerene na uspostavljanje povoljnog zakonskog i regulatornog okvira koji je preduslov za razvoj zelenih biznisa, unapređenje svijesti o značaju investiranja u ovake ideje, kao i podršku preduzetnicima u osnivanju i razvoju zelenih biznisa.

Video materijal dostupan je na sajtu www.infobiro.tv/

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?