Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Mehmed Zenka:Podizati svijest javnosti o zabrani diskriminacije starijih lica

Objavljeno: 25.04.2018. 13:42 Autor: PR služba

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava intenzivno radi na unaprijeđenju ljudskih prava kao i prava starijih lica, istakao je ministar Mehmed Zenka, na sastanku sa nezavisnom ekspertkinjom Ujedinjenih nacija za prava starijih Rozom Kornfeld-Mate.  

Ministar Zenka upoznao je ekspertkinju Kornfeld Mate sa opštim stanjem u oblasti ljudskih i manjinskih  prava na teritoriji Crne Gore, kao i strateškim dokumentima i osnovim ciljevima kojima se unaprijeđuju prava svih građana/ki Crne Gore.

 

On je dodao da se Ministrarstvo primarno ne bavi položajem starijih lica, ali da su ista prepoznata zakonodavnim okvirom za zaštitu od diskriminacije. Naime, prema posljednjem istraživanju koje je sprovedeno od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava, starija lica su na najnižoj ljestvici po stepenu diskriminacije u Crnoj Gori, rekao je Zenka.

Prema njegovim riječima, ovo Ministarstvo kontinuirano radi kampanje u cilju podizanja svijesti javnosti o zabrani diskriminacije, između ostalog lica starije dobi. Ekspertkinja je kazala da visoke kazne u antidiskriminacionom zakonodavstvu mogu biti djelotvorne, kao i dobar osnov za zaštitu i poštovanjue ljudskih prava.

 

Radni sastanak sa nezavisnom ekspertkinjom Rozom Kornfeld Mate nakon ministra imale su i direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda Blanka Radošević Marović i načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti Biljana Pejović, koje su govorile o predstojećim planovima kada je u pitanju zaštita od diskriminacije starijih lica.

Nezavisna ekspertkinja Ujedinjenih nacija za prava starijih Roza Kornfeld-Mate boravi u Crnoj Gori od 23. do 30. aprila, gdje će, u okviru svoje prve zvanične posjete, izvršiti procjenu stanja u oblasti ljudskih prava starijih u zemlji.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?