Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Šehović: Četiri fakulteta prilagođena osobama sa invaliditetom, ubrzo i dva resursna centra

Objavljeno: 04.05.2018. 20:26 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Četriri fakulteta – Građevinski i Pravni u Podgorici, Filozofski u Nikšiću i Fakultet za turizam i hotelijerstvo iz Kotora prilagođeni su osobama sa invaliditetom, kroz aktivnosti HERIC projekta vrijedne 233 000 eura. To je danas saopštio ministar prosvjete dr Damir Šehović nakon obilaska završenih radova na ovim fakultetima. Ministar je razgovarao i sa dekanom Pravnog fakulteta dr Velimirom Rakočevićem i dekanom građevinskog fakulteta dr Srđom Aleksićem, te saopštio da je u oko 107 obrazovno-vaspitnih ustanova u Crnoj Gori prilagođen pristup.

Od ukupne ugovorene vrijednosti, na Filozofskom fakultetu Nikšić izvedeni su radovi od preko 113 000 eura. Na Građevinskom fakultetu u Podgorici izvedeni su radovi od preko 54 000 eura. Na Pravnom fakultetu u Podgorici izvedeni su radovi u vrijednosti od skoro 39 000 eura, a na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru izvedeni su radovi od skoro 28 000 eura.

Osim toga, Šehović je najavio i nove projekte: “U toku ljeta ćemo dva resursna centra u Glavnom gradu dodatno prilagoditi osobama sa invaliditetom, i to u okviru projekta Energetske efikasnosti koji radimo sa KfW bankom“. Planirani početak radova je sredina maja za Resursni centar „Podgorica“, te sredina juna za Resursni centar "1. jun".

PR služba

Šehović se posebno osvrnuo na to da se mora još puno i ozbiljno raditi na poboljšanju stanja u ovoj oblasti: “Pristup objektima lica sa invaliditetom ne smije biti pitanje nečije dobre volje. To što je riječ o kompleksnim i finansijski zahtjevnim aktivnostima, ni najmanje nas ne amnestira od obaveza. U tom smislu, ni današnji obilazak ne vidim kao nešto čime se treba posebno hvaliti, već kao događaj sa koga javnosti treba poslati poruku da svi moramo raditi mnogo više i mnogo bolje, kako bismo pokazali da kad kažemo “ista prava za sve”, to zaista i mislimo.”

Dekan Građevinskog fakulteta u Podgorici Srđa Aleksić rekao je: “Ministarstvo prosvjete nas je prepoznalo kao kariku na koju treba obratiti pažnju. I ova aktivnost za Građevinski fakultet znači puno.”

Velimir Rakočević, dekan Pravnog fakulteta u Podgorici, govorio je o značaju projekta za tu visokoškolsku ustanovu, naglasivši da je taj fakultet gotovo čitavu literaturu ima u elektronskom obliku, učinivši je time mnogo dostupnijom, ali i lakšom za korišćenje osobama sa invaliditetom.

Adaptacija pomenuta četiri fakulteta je urađena kroz projekat “Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost” - HERIC, koji se finansira iz kredita Svjetske banke. Ukupna vrijednost radova je 233 000 eura i radovi su završeni u rokovima.

VIDEO: Izjava ministra Šehovića povodom obilaska fakulteta prilagođenih osobama s invaliditetom

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?