Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarstvo održivog razvoja i turizma uljučeno u projekat „Luxexpertour“

Objavljeno: 04.05.2018. 20:45 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ministarstvo održivog razvoja i turizmaMinistarstvo održivog razvoja i turizma

Međunarodna konferencija za pokretanje projekta „Luxexpertour“ koji će se finansirati iz sredstava EU programa Erasmus+, održana se danas u Rimu. Cilj realizacije projekta „Luxexpertour“ je unapređenje vještina i zapošljavanja u turističkom sektoru za turističke radnike, sadašnje i buduće, u cilju pružanja adekvatnih usluga visoko-platežnim turistima. Fokus je na „mekim“ vještinama, jezičkim i interpersonalnim vještinama, te ICT vještinama, a u skladu sa ESCO taksonomijom i posredstvom MOOC, čime će se raditi na stvaranju tzv. „agenata luksuznog iskustva“ što je u skladu sa zahtjevima malih i srednjih preduzeća, te sa EURES „pasošem vještina“ u ugostiteljstvu i turizmu. Projekat će trajati dvije godine, a fond sredstava za njegovu realizaciju iznosi oko 300.000 eura.

Na konferenciji učestvuje delegacija Ministarstva održivog razvoja i turizma koju predvodi Olivera Brajović, generalna direktorica Direktorata za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu. Brajović je govorila na konferenciji u svojstvu člana Upravnog odbora za prvu konferenciju projekta, te kao član projektnog tima Ministarstva održivog razvoja i turizma koji radi na ovom projektu. Ona je u uvodnom dijelu predstavila nadležnosti Ministarstva, sa posebnim osvrtom na nadležnosti u oblasti turizma, kao i ulogu u projektu „Luxexpertour“ i njegov značaj za turizam. U sklopu konferencije za otvaranje projekta održan je i panel na temu „Izazovi i formiranje kapaciteta u turizmu za individualno i teritorijalno osnaživanje“ na kojem je bilo riječi o značaju turizma za lokalni razvoj, te značaju luksuznog iskustva u turizmu i potrebi unapređenja vještina pružalaca usluga u ovom sektoru.

Brajović je u svom izlaganju istakla turistički proizvod Crne Gore u kontekstu nove ponude koja se razvija i koja će po svom kvalitetu biti u kategoriji „luksuznog iskustva“, te mogućnosti za dalji razvoj ovog segmenta, ali i neophodnosti jačanja domaćih kadrova kroz unapređenje vještina.

Kroz projekat „Luxexpertour“ realizovaće se analiza potrebe za obukama kroz koju će biti mapirane potrebne vještine i multisektorske inovativne kompetencije, kao i identifikovan ključni set vještina za budućnost u ovom sektoru. U toku trajanja projekta biće sačinjen i „Luxexpertour“ trening program, a biće realizovan i pilot projekat odnosno transnacionalni trening strukturiran kao međunarodna ljetnja škola. Ovaj trening će trajati 150 sati i cilj je da se kroz isti obuče prvi „agenti luksuznog iskustva“.

Na konferenciji je učestvovalo oko 150 učesnika i to predstavnika kompanija koje su partneri na projektu, predstavnici privatnog sektora, kao i profesori i studenti sa ITIS „Galileo Galilei“, Instituta „Livia Bottardi“ i Instituta „Paolo Baffi“ iz Rima. Ministarstvo održivog razvoja i turizma je jedan od partnera na projektu, uz italijanski „Forcopim“ koji je vodeći partner, „IF“ i „Officina Rambaldi“ iz Italije, „Siksali Development Centre“ iz Estonije, „Centro Superior de Hosteleria del Mediterraneo“ iz Španije i Grad Mostar.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?