Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Evropski dan samostalnog življenja: Najskuplja diskriminacija, izolovanost i segregacija

Objavljeno: 05.05.2018. 16:40 Autor: PR služba

Predstavnici/e Ministarstva za ljudska i manjinska prava podržali/e su svojim prisustvom događaj kojim je Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) u saradnji sa Ministarstvom evropskih poslova obilježilo 5. maj, Evropski dan samostalnog življenja.

Događaj je bio prilika da se još jednom ukaže na položaj osoba sa invaliditetom, te podsjeti na važnost njihovog samoprihvatanja i samoodređenja. Izvršna direktorica UMHCG Aleksandra Pavićević rekla je da mnoge osobe sa invaliditetom još uvijek privremeno, povremeno ili trajno provode život u institucijama zatvorenog tipa, ali i da mnoge od njih koje žive u sopstvenim domovima nemaju  pristup servisima podrške koji bi im omogućili da žive dostojanstven život i budu aktivni, samosvjesni građani.

Predstavnici/e političkih partija učestvovali/e su u simulaciji svakodnevice lica sa invaliditetom i direktno se upoznali sa izazovima i problemima sa kojima se one suočavaju u svakodnevnom životu. Simulacija je bila prilika da se i brojne zvanice, građani i građanke, indirektno uvjere sa koliko se izazova u jednom danu suočavaju osobe sa invaliditetom, počevši od fizičkih prepreka koje ih u najvećem broju slučajeva onemogućavaju da ostvare svoje potrebe.

Sa događaja je poručeno da je najskuplja diskriminacija, izolovanost i segregacija, a u okviru istog organizovana je i "Živa biblioteka" gdje su članovi/ice UMHCG-a i drugih nevladinih organizacija za zaštitu i unapređenje prava ranjivih grupa odgovarali na pitanja zainteresovanih subjekata.

Događaj je organizovan u okviru projekta EU4ME koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?