Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović na radnom sastanku sa predstavnicima Monstata

Objavljeno: 08.05.2018. 16:38 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarka nauke dr Sanja Damjanović održala je danas radni sastanak sa predstavnicima Zavoda za statistiku Crne Gore, direktoricom dr Gordanom Radojević i njenim užim timom, pomoćnicima mr Vukom Čađenovićem i mr Brankom Šušić-Radovanović.

Teme sastanka bile su inovativna statistika, Evropska tabela za inovacije (European Innovation Scoreboard) koja pruža uporednu analizu učinka inovacija u zemljama EU, drugim evropskim zemljama i regionalnim susjedima, te procjenjuje relativne snage i slabosti nacionalnih sistema inovacija i pomaže zemljama da prepoznaju područja koja je potrebno dodatno ojačati, kao i dalje unaprijeđenje kvaliteta statističkih podataka u skladu sa EU metodologijom.

Vlada Crne Gore je usvojila Strategiju inovativne djelatnosti s Akcionim planom u periodu 2016-2020. godine, kojom se po prvi put uređuje strateški okvir u oblasti inovativne djelatnosti. Najznačajniji cilj je povezivanje naučnoistraživačkih ustanova, tj. naučne i akademske zajednice, sa biznis sektorom u realizaciji primijenjenih i razvojnih istraživanja.

U cilju potrebe daljeg unapređenja kvaliteta statističkih podataka u skladu sa EU metodologijom, obezbijeđena je ekspertska podrška kroz projekat iz programa IPA 2013. Jačanje statističkog kapaciteta i odredbi ekonomske i socijalne statistike. Kroz ovaj projekat, Ministarstvu nauke je odobrena TAIEX ekspertska podrška na polju statistike I&R (istraživanje i razvoj) i statistike inovacija. Cilj komponente koja se odnosi na nauku i inovacije u okviru ovog projekta je osiguranje kvaliteta administrativnog registra (informacionog sistema) za sakupljanje i proizvodnju statistike I&R i izrada Plana uvođenja statistike inovacija u Crnoj Gori za period do 2020. godine.

Sastanku je prisustvovala i mr Branka Žižić, nacionalna koordinatorka za EU program Horizont 2020 u Ministarstvu nauke.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?