Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Počeo projekat „Angažovanje radnika u Istočnoj Evropi“

Objavljeno: 08.05.2018. 18:00 Autor: mrss
Generalna direktorica Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova, Ljiljana Simović govorila je danas, 08. maja 2018. godine u Podgorici, na prvoj radionici u okviru projekta „Angažovanje radnika u Istočnoj Evropi“, koji se sprovodi uz finansijsku podršku EU i okuplja relevantne partnerske institucije i organizacije iz Albanije, bivše jugoslovenske republike Makedonije, Srbije, Crne Gore, Austrije, Njemačke, Italije i Slovenije.

Na radionici su govorili i direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Suljo Mustafić, pomoćnik direktora za EU projekte i finansijsko upravljanje i kontrolu David Perčobić, kao i vođa tima projekta iz Austrije, Sonila Danaj.

Simović je istakla značaj angažovanja radnika sa ovih prostora i obezbjeđivanja njihovih prava kako u pretpristupnom periodu, tako i po pristupanju Evropskoj uniji, podsjetivši da je Crna Gora otvorila pregovaračko poglavlje 2 – Sloboda kretanja radnika u decembru prošle godine. Otvaranjem ovog poglavlja, Crna Gora je započela ovaj proces, prvenstveno kroz usklađivanje zakonskog okvira za za sljedeće oblasti: pristup tržištu rada, zatim EURES - Evropsku mrežu javnih službi za zapošljavanje i sistem socijalne sigurnosti. U skladu sa tim, podsjetila je da Vlada Crne Gore radi na usklađivanju i unapređenju Zakona o radu kojim se prvenstveno reguliše domaće tržište rada i prava i obaveze zaposlenih lica, ali i Zakona o strancima, kojim se definišu prava građana Evropske unije u vezi sa pristupom crnogorskom tržištu rada. 

mrss

Projekat „Angažovanje radnika u Istočnoj Evropi – EEPOW“ baviće se angažovanjem radnika u pretpristupnoj fazi kroz pružanje pomoći zemljama kandidatima Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji i Makedoniji, u sprovođenju Direktive o angažovanju radnika prije njenog stupanja na snagu.

U organizaciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, današnja radionica je realizovana u saradnji sa Evropskim centrom za socijalnu politiku i istraživanje iz Austrije i Istraživačkim centrom Slovenačke akademije nauka i umjetnosti.

Nacionalne radionice biće organizovane još u Srbiji, Albaniji i Makedoniji.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?