Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava povodom napada na novinarku ND Vijesti Oliveru Lakić

Objavljeno: 09.05.2018. 18:04 Autor: PR služba

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najoštrije osuđuje sinoćnji incident u kojem je, ispred zgrade u kojoj živi, napadnuta novinarka ND Vijesti Olivera Lakić.

Imajući u vidu da je Olivera Lakić u prethodnom periodu bila već meta napada, te da njen slučaj nije izolovan, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava izražava zabrinutost zbog stanja medija u Crnoj Gori i poziva nadležne organe da što prije otkriju i najstrožije kazne počinioce istog.

Podsjećamo da je slobodno i profesionalno informisanje jedna od osnovnih vrijednosti svakog demokratskog društva, te da je sloboda medija ključna za uspješnost demokratskih procesa u društvu.

Crna Gora teži ulasku u Evropsku uniju koja se zasniva upravo na vrijednostima demokratije i ljudskih prava. S tim u vezi, novinarima i novinarkama mora se omogućiti da nesmetano obavljaju svoj posao, bez straha za ličnu bezbjednost. Značaj funkcije novinara u jednom sistemu zahtjeva neophodnost pravovremene i efikasne istrage krivičnih djela počinjenih nad njima, a to je ujedno i jasna poruka o važnosti slobode govora, kretanja i izražavanja.

Ugroženost ličnog i profesionalnog integriteta ne ide u prilog tome. Dodatno je zabrinjavajuća činjenica da je u pitanju žena.

Olivera Lakić napadnuta je svega nekoliko dana nakon Svjetskog dana slobode medija.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava  

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?