Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković potpisao dokumente o ratifikaciji prvih dvanaest NATO standarda

Objavljeno: 10.05.2018. 16:33 Autor: mod

Ministar odbrane mr Predrag Bošković danas je potpisao dokumente o ratifikaciji, odnosno  Nacionalni odgovor o potvrđivanju prvih dvanaest NATO standarda (STANAG).

Ovim Crna Gora i formalno, kao članica Alijanse,  preuzima svoj dio odgovornosti u procesu NATO standardizacije, odnosno u uspostavljanju i primjeni standarda koji se odnose na osnovne NATO doktrine, standarde u oblasti kodifikacije i standard poznavanja engleskog jezika.

 

Proces prihvatanja NATO standarda u Crnoj Gori počeo je 2013. godine, nakon donošenja izmjena Zakona o odbrani i Pravilnika o standardizaciji odbrane.

U međuvremenu, dobijen je softver za tzv. elektronsku ratifikaciju (e-ratification) i obučeni zaposleni u Direkciji za standardizaciju, kodifikaciju i kvalitet Ministarstva odbrane, koja će nastaviti sa svojim aktivnostima na prihvatanju NATO standarda.

Od tada, usvojeno je preko 150 NATO standarda, koji su postali standardi odbrane Crne Gore. Naša zemlja, kao članica Alijane, ima pravo i obavezu da učestvuje i u samom procesu donošenja i izmjene NATO standarda, kojih ima preko 1.000.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?