Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora uspješno započela realizaciju projekta razvoj baze podataka o državnim putevima

Objavljeno: 10.05.2018. 17:22 Autor: MSP

Dana 6. maja 2018. godine, u okviru projekta "Razvoj baze podataka o putevima Crne Gore" započeto je prikupljanje podataka o stanju inventara crnogorske putne mreže. Ukupna vrijednost ugovora je 356.895,00 €, od čega 303.360,75€ tj. (85%) predstavljaju IPA sredstva, a 53.534,25€ tj.(15%) predstavlja nacionalni doprinos ovom projektu. Glavni korisnik projekta je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, tj. Direkcija za saobraćaj kao krajnji korisnik.

Projekat, finansiran od strane EU, otpočeo je u decembru 2017. godine, sa periodom implementacije od 12 mjeseci i obuhvata prikupljanje i obradu podataka na svim magistralnim i regionalnim putevima, ukupne dužine 1783 km.

Izvođač, Jont Venture italijanskih firmi  Spea ENGINEERING S.p.A. i Progetti e Servizi S.r.l, obezbeđuje u cilju realizacije ovog Projekta visokokvalitetnu i brzu mjernu opremu, koja ima minimalni  uticaj na poremećaj odvijanja saobraćaja.

Vozilo za prikupljanje podataka, dovedeno iz Italije, zbog naprednih sistema instaliranih na samom vozilu, obavljaće sveobuhvatno prikupljanje podataka o stanju kolovoza, uključujući geometriju puteva, oštećenja površina kolovoza, hrapavost, makro-teksturu i dubinu kolotraga. Digitalni fotoaparati montirani na vozilu prikupljaju referentne video zapise za formiranje inventara putne opreme: saobraćajni znakovi; objekti na putu; sistemi za odvodnjavanje; postrojenja i alati. Biće definisan jedinstveni referentni sistem cjelokupne  putne mreže Crne Gore. Prosečna brzina vozila za prikupljanje podataka je oko 80 km / dan.

Sveobuhvatno prikupljanje podataka je preduslov stvaranja kompjuterizovanog sistema upravljanja nacionalnom putnom mrežom. Izvođač će obezbijediti i predati krajnjem korisniku ovog projekta, Direkciji za saobraćaj, operativnu  Putnu Bazu Podataka (RDB) i funkcionalni Sistem za održavanje i upravljanje kolovozom (PMMS), koji će omogućiti odgovornim stručnjacima  iz Direkcije za saobraćaj   da donesu odluke i postupke u smislu potrebnih aktivnosti u oblasti  izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite državnih puteva u Crnoj Gori.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?