Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Hrapović uručio priznanja najzaslužnijim za doprinos u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi

Objavljeno: 10.05.2018. 20:41 Autor: Ministarstvo zdravlja
Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, na svečanosti upriličenoj povodom 11. maja - Dana dobrovoljnih davalaca krvi, uručio je danas priznanja najzaslužnijima za doprinos u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi. 
U uvodnom obraćanju ministar Hrapović je naglasio da je prioritet Ministarstva zdravlje obezbjeđivanje kvalitetne i bezbjedne zdravstvene zaštite i kontinuiranog procesa rada transfuziološke službe u Crnoj Gori, uz podizanje nivoa dobrovoljnog davalaštva krvi kao važnog dijela obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne krvi.
- Krv je lijek, koji jedino čovjek može da daruje i jedino ako svi budemo odgovorni prema našoj zajednici ovog lijeka nikad neće nedostajati. Tokom prethodne godine ostvaren je procenat davalaštva od oko 2,9%, ili 17.720 donacija krvi. U odnosu na prethodnu godinu broj donacija je povećan za oko 500 i to je rezultat nastavka rada na popularizaciji i edukaciji stanovništva o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi. Procenat dobrovoljnog davalaštva je iznosio 48%, što znači da svake godine smanjujemo broj porodičnih davalaca krvi i polako idemo ka cilju da imamo 100% dobrovoljno davalaštvo krvi, kazao je ministar Hrapović. 
On je podsjetio das u prethodnu godinu obilježile i kampanje promocije dobrovoljnog davalaštva krvi, kao što je „Pruži ruku za život, daruj krv!“, pod pokroviteljstvom Radio-televizije Crne Gore, Crvenog krsta Crne Gore i Zavoda za transfuziju krvi CG, a bilo je povećano angažovanje studentske populacije, u okviru partnerstva Univerziteta Crne Gore i Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, oličenog pod imenom „Krv nije voda“. 
- Sa ovog mjesta želim posebno da pozdravim najzaslužnije dobrovoljne davaoce krvi, koji su nenamjenskim dobrovoljnim davanjem krvi, pokazali svoju humanost i solidarnost, darujući tako dio sebe. Takođe, želim da pozovem sve one koji se do sada nijesu uključili, da daju svoj doprinos razvoju ove humane misije u Crnoj Gori i na taj način ovom najdragocjenijom tečnošću spasu nečiji život, poručio je ministar zdravlja.
Direktorica Zavoda za transfuziju krvi dr Gordana Rašović podsjetila je da je ova zdravstvena ustanova ovlašćena za sprovođenje cjelokupne, veoma kompleksne transfuziološke djelatnosti, od pružanja informacija građanima o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi do sprovođenja edukacije prilagođene svim starosnim grupama i sprovođenja akcija dobrovoljnog davalaštva. 
- Primjenjujemo najsavremenije metode za pripremu sigurnog lijeka za potrebe građana Crne Gore, koje podrazumijevaju testiranje i obradu jedinica krvi, pravilno čuvanje u skladu sa standardima. Osoblje Zavoda ulaže ogromne napore da pruži podršku svakodnevnim potrebama pacijenata u bolnicama širom Crne Gore, omogući liječenje pacijenata sa veoma kompleksnom i zahtjevnom patologijom i zbrine sve unesrećene u pravom trenutku, istakla je dr Rašović.
Predsjednica Crvenog krsta Crne Gore Gordana Mijović kazala je da ova organizacija prepoznaje važnost dobrovoljnog davalaštva i ulogu svakog pojedinca, koji se nesebično daje i time spasava druge živote. 
-Prioriteti naše organizacije u narednom period su bolja informisanost stanovništva o potrebi za davanjem krvi i podizanje nivoa svijesti populacije, posebno starosti od 18 do 65 godina, istakla je Mijović.
Ministar Hrapović uručio je priznanja Gojku Bubanji, Milovanu Mirkoviću i Blagoju Krsmanoviću, kao najzaslužnijim dobrovoljnim davaocima krvi, zatim Klubu DDK “Toš-Čelik” iz Nikšića, kao najaktivnijem klubu dobrovoljnih davalaca krvi, dr Draganu Gazivodi i medicinskoj tehničarki Leli Gogić, za profesionalni doprinos u oblasti tansfuziologije i Lidiji Lekić i Zorici Bešović za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada. 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?