Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Jovetić: Izgradnja bolje javne uprave zajednički je cilj

Objavljeno: 10.05.2018. 21:34 Autor: MJU

Državni sekretar Ministarstva javne uprave, Goran Jovetić učestvovao je danas na konferenciji “Ka boljoj upravi u Crnoj Gori“, u organizaciji Instituta alternativa.

„ Izgradnja bolje uprave za naše građane i privredu je zajednički cilj svih nas, koji se reflektuje u unapređenju kvaliteta rada, efikasnosti, transparentnosti i profesionalizaciji javne uprave. Upravo na putu ostvarivanja tog cilja organizacije civilnog društva vidimo kao našeg važnog partnera u oblasti reforme javne uprave koja podrazumijeva unapređenje svih slabih karika u sistemu, poboljšanja nivoa usluga, povećanje odgovornosti na svim nivoima – od visoko rukovodnog do službeničkog kadra. To je proces koji podrazumijeva uključenost svih relevantnih domaćih i međunarodnih partnera, istakao je Jovetić.

„Ostvarili smo napredak u procesu reforme javne uprave u pregovorima sa Evropskom komisijom i kao potvrda tome dobijena je ocjena dobar napredak koja nam je dala vjetar u leđa da sa još većim elanom pristupimo narednim fazama u ovom zahtjevnom procesu reforme javne uprave.Veoma smo zadovoljni što su upravo dva nova sistemska zakona koja uređuju oblast lokalne samouprave i službenički sistem dobile pozitivne ocjene od Komisije. U narednom periodu očekuje nas implementacija ovih zakona i 14 podzakonskih akata koje smo pripremili, te uspostavljanje profesionalne Komisije za žalbe i Disciplinske komisije, naglasio je Jovetić.

Takođe, posvećeni smo procesu optimizacije koji je pred nama. Radne grupe u okviru tima za optimizaciju već uveliko rade na planovima u skladu za utvrđenom metodologijom, a u saradnji sa ekspertima i Sigmom razmatramo najbolja i ekonomski najodrživija rješenja, a u kontekstu bolje i servisno orjentisane javne uprave“ , istakao je Jovetić.

Konferencija predstavlja završni događaj projekta ”Civilno društvo za dobru upravu: „Da služi i zasluži!”, koji sprovode Institut alternativa, Bonum, Natura, Novi horizont i Centar za istraživačko novinarstvo, a koji finansiraju Evropska unija u okviru programa podrške razvoju lokalnih organizacija civilnog društva i Balkanski fond za demokratiju (BTD), projekat Njemačkog Maršalovog fonda SAD (GMF).

Glavni cilj projekta je da unaprijedi prakse dobrog upravljanja u Crnoj Gori, kao i da pruži nezavisni monitoring reforme javne uprave i ojača kapacitete organizacija civilnog društva za slične buduće aktivnosti.
Institut alternativa je predstavio ključne nalaze drugog po redu monitoringa reforme javne uprave.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?