Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Simović razgovarao sa privrednicima iz Bijelog Polja: Stvaraju se pretpostavke za dalji rast i razvoj lokalne ekonomije

Objavljeno: 12.05.2018. 17:26 Autor: MPRR

MPRRMPRR

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, prilikom radne posjete Bijelom Polju, imao je poseban sastanak sa privrednicima iz ove opštine.

Sastanku je prisustvovao predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i predsjednik Odbora direktora Investiciono – razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević.

Na bazi aktuelnih i planiranih projekata i investicija, ocijenjeno je da se stvaraju pretpostavke za dalji rast i razvoj bjelopoljske privrede, što bi trebalo posebno da doprinese otvaranju značajnog broja novih radnih mjesta.

Na sastanku je prisustvovao značajan broj privrednika i iskazana je spremnost za nastavak partnerstva u izgradnji još povoljnijeg poslovnog ambijenta, sa nivoa kompanija, lokalne samouprave i državnih institucija. Posebno je ukazano na potrebu sagledavanja mogućnosti za dalje poboljšanje konkuretnosti našeg poslovnog ambijenta u dijelu smanjivanja poreskih opterećenja, a posebno poreza na rad. Potpredsjednik Simović je istakao da na tom planu svoj doprinos treba da daju i lokalne samouprave u dijelu snižavanja lokalnih poreskih opterećenja kao i da Vlada ozbiljno razmišlja u tom pravcu, ohrabrena postignutim rezultatima na planu konsolidacije javnih finansija. Neophodan uslov za takve odluke je i dodatno suzbijanje svih pojavnih oblika sive ekonomije, a kada je porez na rad u pitanju, potrebno je značajno smanjenje sive ekonomije na tržištu rada.

Tokom sastanka, data je jasna prezentacija mogućnosti koje postoje sa nivoa IRF-a, kao i brojnih resornih ministarstava koja raspolažu sa značajnim podsticajnim bespovratnim sredstvima za privredu.

Gospodin Smolović je predstavio brojne aktuelne i planirane razvojne projekte u Bijelom Polju, koji su od velikog značaja za postojeće privredne subjekte, kao i za animiranje novih investitora.

MPRRMPRR

Potpredsjednik Vlade je u nastavku posjete Bijelom Polju posjetio jednog od privrednih subjekata, preduzeće Ekopromet – Ribarevine, koje se bavi preradom hrane biljnog porijekla, konkretno zamrzavanjem borovnica, malina i pakovanjem pečurki. Ekopromet je korisnik podrške Ministarstva za izgradnju objekta, kroz koju je za investiciju vrijednu 215 hiljada eura, dobio bespovratnu podršku u iznosu od više od 90 hiljada eura. Zahvaljujući toj investiciji, korisnik je unaprijedio proizvodnju, posebno u dijelu ispunjavanja standarda bezbjednosti hrane, čime je prešao u I kategoriju objekta za preradu hrane, što znači da zadovoljava standarde EU.

Potpredsjednik Simović je nakon obilaska pogona istakao da je riječ o odgovornom poslovanju i stvaranju uslova da firma ima kapacitet za dalji rast i konkuretnost. Pozvao je vlasnika da nastavi da koristi sredstva koja je obezbijedila Vlada, preko resornog Ministarstva, kroz programe i mjere podrške unapređenju proizvodnje.



PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?