Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Seminar: “Tržišno orijentisani elektroenergetski sistemi sa distribuiranim generatorima i sistemima skladištenja električne energije”

Objavljeno: 13.05.2018. 16:14 Autor: Ministarstvo nauke

U okviru projekta Elektrotehničkog fakulteta i Crnogorskog elektroprenosnog sistema, “CrossBow”, u ponedeljak 14. maja na Elektrotehničkom fakultetu (svečana sala) će se održati seminar pod nazivom “Tržišno orijentisani elektroenergetski sistemi sa distribuiranim generatorima i sistemima skladištenja električne energije”. Ministarka nauke će se obratiti skupu na kojem će učestvovati predstavnici akademskog i privrednog sektora. Glavni predavač na seminaru biće prof. dr Jovica Milanović sa Univerziteta u Mančesteru, a projektom rukovodi prof. dr Saša Mujović sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Projekat u okviru kojeg se održava seminar finansira se iz programa H2020 u domenu Energetike, za partnera Crnogorski elektroprenosni sistem, dok se dodatne aktivnosti Elektrotehničkog fakulteta finansiraju iz nacionalnog projekta koji je podržalo Ministarstvo nauke. Namjera ovog instrumenta finansiranja našeg ministarstva koji je bio otvoren kroz konkurs s kraja prošle godine, jeste da se omogući prilika dodatnim timovima naučnika iz naše zemlje da se pridruže tekućim projektima u H2020 i COST programu i na taj način da se brže usvajaju prioritetne teme istraživanja u Evropi i omogući internacionalizacija istraživačkog rada.

Svi zainteresovani su pozvani da prisustvuju seminaru.

http://crossbowproject.eu

AGENDU možete preuzeti ovdje

Agenda:

10:30 h Uvodna riječ - prof. dr Saša Mujović, Elektrotehnički fakultet Podgorica

10:45 Pozdravno obraćanje dr SanjeDamjanović, Ministarke nauke u Vladi Crne Gore

11:00 h "Operational and control challenges of future interconnected power electronics rich transmission networks" - prof. dr Jovica Milanović, University of Manchester

12:15 h CROSSBOW projekat – ciljevi, benefiti, realizacija - prof. dr Jovica Milanović, University of Manchester

12:45 h Pauza

13:05 h "Elektroenergetski sistemCrne Gore – potrebe i mogućnosti" – Momir Grbović, konsultant za energetiku u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS-u)

13:35 h "Tržišta budućnosti električne energije – razvoj i očekivanja regionalnih integracija" - Dejan Drašković, tehnički direktor Berze električne energije (BELEN)

14:05 h "Trendovi u vjetroenergetici u svijetu i Crnoj Gori" - Ivan Bulatović, pomoćnik izvršnog direktora za razvoj u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES-u)

14:35 h "Pregled tehnologija sistema za skladištenje energije i mogućnosti njihove implementacije u EES Crne Gore" - Filip Drinčić, student master studija Elektrotehničkog fakulteta

14:55 h Završni komentari

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?