Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: “Dan programiranja” povodom 10 godina postojanja DoMEn-a

Objavljeno: 14.05.2018. 20:46 Autor: MAMA International
Nacionalni internet domen „me“ jedan je od simbola suvereniteta Crne Gore i osnov njene prepoznatljivosti u digitalnom svijetu", kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić koja je zvanično otvorila "Dan programiranja".

Povodom 10 godina poslovanja, kompanija DoMEn doo, kao agent nacionalnog domena .ME, organizoala je danas "Dan Programiranja" u Delta City Podgorica, od 12:00 do 18:30h. 

Ministarstvo ekonomije"Iako među najmlađim državnim kodovima domena najvišeg nivoa, domen „.me“ je za kratko vrijeme ostvario izvanredan uspjeh na globalnom tržištu, kako po broju registracija, tako i po kvalitetu sadržaja. Za naš domen sa punim pravom kažemo da je svojevrsni internet ambasador Crne Gore u svijetu. Popularnost našeg domena zasnovana je na činjenici da zamjenica „me“ u mnogim svjetskim jezicima ima slično ili isto značenje kao i na našem jeziku, što daje velike mogućnosti za marketinšku upotrebu ove ekstenzije, u cilju onlajn promocije i plasmana proizvoda, ideja i informacija kako u privatne, tako i u poslovne svrhe. U nacionalnom registru internet domena bilježimo više od 900.000 registracija. Ostvarena je saradnja sa 354 akreditovana registrara, koji naš domen nude krajnjim korisnicima širom svijeta. Po ovom osnovu i po osnovu poreskih zahvatanja, državni budžet je prihodovao skoro 30 miliona eura u prethodnih 10 godina“, kazala je ministarka Sekulić.

Izvršni direktor doMEn-a Predrag Lešić kazao je da ovim projektom kompanija realizuje još jednu u nizu brojnih društveno korisnih aktivnosti sa ciljem da pozitivno utiču na razvoj digitalnog društva u Crnoj Gori.

"Tim kompanije doMEn smatra da je jedna od najvažnijih stvari, pored pomoći startapovima i aktivne uloge u formiranju digitalne zajednice, obuka mladih ljudi iz oblasti programiranja i preduzetništva sa ciljem stvaranja naraštaja koji u budućnosti mogu dati veliki doprinos razvoju društva u mnogim segmentima", kazao je Lešić.
Ministarstvo ekonomije

Prije početka radionica upriličena je dodjela nagrada “DoMEn kup-a” pobjednicima onlajn takmičenja u algoritamskom programiranju, koje je uručila ministarka Sekulić. Nagrađeni su Nina Mitrović iz Tivta (SMŠ “Mladost”, 1. mjesto), Filip Došljak iz Berana (Gimnazija “Panto Mališić”, 2. mjesto), Jovan Kašćelan iz Podgorice (Gimnazija “Slobodan Škerović”, 3.mjesto) i Petar Vukotić iz Tivta (OŠ “Drago Milović” 4. mjesto).

Na “Dan programiranja” došli su učenici iz brojnih crnogorskih gradova sa primorja, iz centralnog dijela i sa sjevera države (Herceg Novi, Kotor, Ulcinj, Danilovgrad, Podgorica, Pljevlja, Bijelo Polje, Rožaje i Žabljak). Događaj je koncipiran u šest glavnih radionica, u kojima se posjetioci smjenjuju svakih sat vremena, a koje se održavaju istovremeno: CodeWeek osnove programiranja, CodeWeek napredno programiranje, FIRST LEGO League osnove programiranja, FIRST LEGO League napredno programiranje, Domenova škola programiranja i Demonstracija VR/AR. Pored radionica, posjetioci mogu obići i štandove na kojima se predstavljaju crnogorski fakulteti i pojedine partnerske kompanije na projektu.

Četiri ministarstva su se odazvala za partnere povodom 10 godina postojanja DoMEna, sa kojima ova kompanija usko sarađuje: Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo javne uprave i Ministarstvo nauke. Ministarstvo prosvjete podržava kvalitetne inicijative DoMEn-a jer digitalizacija u obrazovanju izaziva kod djece stvaralačni nagon, radoznalost u vezi sa programiranjem i kreiranjem novih sadržaja. Ministarstvo javne uprave podržava aktivnosti DoMEn-a u dijelu edukacije djece jer je posjedovanje digitalnih vještina osnovna komunikacija u 21.vijeku - programiranje mladim generacijama daje mogućnost da kodiraju svoju budućnost, da pametno investiraju u svoje obrazovanje i izgrade pametno društvo. Iz Ministartsva nauke poručuju da je njihov zadatak da omoguće atraktivan ambijent za razvoj inovativnih ideja, pristup međunarodnim infrastrukturama kroz umrežavanje, da jačaju ekonomiju baziranu na znanju kako bi postali dio digitalne evropske zajednice.

Ostali partneri “Dana programiranja” su Crnogorski Telekom, Univerzitet Crne Gore, Alicorn, Digitalizuj.me, CodeWeek, Internet Society, Mladi pronalazači Crne Gore, Fleka i Logate.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?