Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saradnjom sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA) do unapređenja mentoring usluga

Objavljeno: 14.05.2018. 21:34 Autor: m
Korišćenjem japanskim metoda i alata za poboljšanje biznis performansi crnogorskih malih i srednjih preduzeća nastojimo da sagledamo aktuelno poslovanje firmi, istražimo trenutne probleme i barijere za unapređenje njihovog biznisa i definišemo potencijale za dalji rast i razvoj, kazao je generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeca i upravljanje EU fondovima Radosav Babić.

Danas je u Ministarstvu ekonomije održan sastanak članova Upravnog odbora u okviru druge faze Mentoring programa za mala is srednja preduzeća u Crnoj Gori, na kome su, pored predstavnika Ministarstva ekonomije, prisustvovali i predstavnici JICA konsultanskog tima, kao i JICA kancelarije za Balkan.
„Ovo je strateški važan projekat saradnje vlada Crne Gore i Japana kroz koji zajednički nastojimo da doprinesemo poboljšanju ukupnog poslovnog ambijenta u kome posluju mala i srednja preduzeća. Nastojima da unaprijedimo njihovu konkurentnost na nacionalnom i regionalnom nivou, a sa druge strane težimo uspostavljanju nove i jačanju postojeće regionalne i poslovne saradnje između četiri zemlje iz regiona“, kazao je Babić.

On je dodao da će se kroz drugu fazu realizacije projeknih aktivnosti težiti bližem upoznavanju korisnika mentoring usluga sa japanskom poslovnom kulturom, posebno u dijelu implementacije KAIZEN sistema, koji predstavlja poslovnu filozofiju uspjeha japanske konkurentnosti u dijelu proizvodnog menadžmenta.
„Saradnja će biti dodatno učvršćena i unaprijeđena kroz direktnu komunikaciju, savjete i preporuke japanskih konsultanata crnogorskim preduzećima i mentorima, kako bi mentoring usluga prema krajnjem korisniku bila sto potpunija“, kazao je Babić.

Predstavnik Japanske Agencije za međunarodnu saradnju – JICA Ryohei Anzai iskazao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom vlade Crne Gore sa JICA-om i uspjehom koji je ostvaren u implementaciji ovog projekta. Takođe, naglasio je da je JICA veoma zadovoljna postignutim rezultatima, kako u realizaciji I faze, tako i započetim aktivnostima na realizaciji II faze projekta.

Dugogodišnja institucionalna saradnja koja datira jos od 2005. godine između Ministarstva ekonomije i JICA-e, rezultirala je tokom 2012. godine potpisivanjem Sporazuma o realizaciji trogodišnjeg Mentoring programa. Ovo je ujedno bio i prvi projekat koji je Japanska vlada u okviru tehnićke pomoći odobrila Crnoj Gori, a koji je usmjeren na unapređenje i dalji rast i razvoj malog i srednjeg biznisa. Pozitivni rezultati prve faza doprinjeli su novom trogodišnjem produženju realizacije projektnih aktivnosti (2017-2020).

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?