Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora na konferenciji u Beogradu: Zajednički projekti u šumarstvu od interesa za Kinu i 16 zemalja Evrope

Objavljeno: 15.05.2018. 05:00 Autor: MPRR

MPRRMPRR 

Kina i 16 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, među kojima je i Crna Gora, na dvodnevnoj konferenciji koja je danas završena u Beogradu,  obavezale su se na saradnju i razvoj projekata od zajedničkog interesa u oblasti šumarstva.

 

Na konferenciji koja je održana na temu "Klimatske promjene i šumarstvo u 21 vijeku", usvojena je zajednička izjava o koordinacionim mehanizmima za saradnju u šumarstvu.

 

Ispred Crne Gore konferenciji su prisustvovali Adem Fetić, generalni direktor Direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju i Ranko Kankaraš, načelnik Direkcije za šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 

Akcenat konferencije bio je na izazovima sa kojima se šumarstvo suočava zbog posljedica klimatskih promjena. Razmotreni su modeli ublažavanja i adaptacije, posebno u kontekstu preuzetih obaveza koje proizilaze iz Pariskog sporazuma. 

 

Naši predstavnici na konferenciji istakli su spremnost Crne Gore za saradnju, kako na bilateralnom nivou, gdje se već sprovode brojni projekti, tako  i kroz učešće u regionalnim projektima koji bi se realizovali kroz saradnju Kine i 16 evropskih zemalja.

 

U okviru konferencije, održan je treći sastanak radne grupe za saradnju, na kojem je razmatran ostvareni progres u dosadašnjem periodu saradnje i razgovarano o prioritetima za naredni period. Definisano je dalje djelovanje u cilju razvoja naučno istraživačkih projekata, a kada su u pitanju biznis i investicione mogućnosti, dogovorena je izrada kataloga koji će omogućiti da se na jednom mjestu nađu sve potrebne informacije za potencijalne investitore.

 

Takođe, konferencija je bila prilika da se promoviše i novootvoreni sajt pod nazivom "China and CEEC Forestry", koji će promovisati saradnju i omogućiti zainteresovanim stranama da dobiju sve potrebne informacije o statusu saradnje i projektima koji se realizuju ili namjeravaju realizovati, u oblasti šumarstva.

 

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?