Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pejanović: Crna Gora ulaže značajne napore na polju prevencije i suzbijanja nasilnog ekstremizma i radikalizacije

Objavljeno: 15.05.2018. 20:37 Autor: MUP
Crna Gora je u odnosu na zemlje regiona najmanje pogođena pojavom nasilnog ekstremizma i radikalizacije, ali ulaže značajne napore na polju prevencije i suzbijanja ovog fenomena, poručio je državni sekretar Dragan Pejanović otvarajući radionicu projekta “ First line” pod pokroviteljstvom EU, koju predvodi slovenačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, a koja se danas i sjutra održava u Budvi.

Državni sekretar je istakao da Crna Gora ima strateški, normativni i institucionalni okvir i da u skladu sa preuzetim međunarodnim i regionalnim obavezama, sprovodi niz mjera i aktivnosti u cilju prevencije i suzbijanja nasilnog ekstremizma i radikalizacije, posebno koji vode ka terorizmu, ali jednako tako i mjere na planu deradikalizacije, rehabilitacije i reintegracije.

Takođe je izrazio očekivanje da će učesnici radionice koji predstavljaju sve relevantne institucije u Crnoj Gori, kroz razmjenu iskustava sa prisutnim ekspertima iz Slovenije i drugih država članica EU, prepoznati i unaprijediti sopstvene potencijale u oblasti suzbijanje nasilnog ekstremizma, kako s preventivnog aspekta djelovanja, posebno kroz angažovanje i osnaživanje mladih u borbi protiv ove pojave, tako i u pogledu pronalaženja najboljih rješenja shodno nacionalnoj problematici.

U fokusu današnje diskusije su mehanizmi sprečavanja radikalizacije, indikatori i ranjive grupe, dok će sjutra biti riječi o ulozi policajaca koji rade u zajednici, ulozi zdravstva u ranom prepoznavanju nasilnog ekstremizma, kao i o stranim terorističkim borcima povratnicima.

U uvodnom dijelu radionice prisutnima su se, osim državnog sekretara Pejanovića obratili i predsjedavajući Zapadnobalkanske inicijative za borbu protiv terorizma (WBCTi) Rajko Kozmelj, menadžer EU projekta First line Albert Černigoj, kao i Marten Van de Donk ispred Ekspertskog centra Mreže za podizanje svijesti o radikalizaciji-RAN.

Cjelokupno izlaganje državnog sekretara možete preuzeti ovdje










Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?