Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Donijeta presuda u korist Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu

Objavljeno: 15.05.2018. 23:58 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu u predmetu Vujović protiv Crne Gore, gdje je utvrdio da nije bilo povrede člana 6 st.1 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ova presuda Evropskog suda je od posebnog značaja zbog činjenice da u konkretnom predmetu Evropski sud nije odbacio podnijetu predstavku po osnovu procesnih uslova neprihvatjivosti, već je ušao u meritum predmeta i ustanovio da naša država nije povrijedila pravo podnosioca predstavke.

Navedeni predmet Vladi Crne Gore najprije je komuniciran kao wecl (well establish case law) predmet, odnosno kao predmet koji je po stanovištu Evropskog suda ustanovljen kao dobro ustanovljena sudska praksa kada su u pitanju utvrđene povrede Konvencije, pa je u skladu sa tim ponudio Vladi zaključenje sudskog poravnanja. Vlada, međutim nije prihvatila ponuđeno sudsko poravnanje u konkretom slučaju i uspjela je da svojim argumentima, koje je iznijela u odbrani, ubjedi Evropski sud u neosnovanost predstavke.

Podnositelj predstavke g-din Igor Vujović je državljanin Crne Gore i Norveške, koji se u konkretnom slučaju žalilo na povredu člana 6 st.1 Konvencije zbog dužine trajanja krivičnog postupka pred domaćim sudovima, smatrajući da dužina trajnaja krivičnog postupka nije bila kompatibilna sa konvencijskim standardom razumnog vremenskog trajanja.

Međutim, Evropski sud je utvrdio da je podnosilac predstavke u par navarata bio neopravdano odsutan na zakazanim pretresima pred domaćim sudovima što je doprinjelo odlaganju i dužini trajanja postupka. Pored navedene činjenice, Evropski sud je utvrdio da podnosilac predstavke nije ukazao na bilo koji period neaktivnosti domaćih sudova i utvrdio da se ostatak dužine trajanja postupka od oko šest godina na tri nivoa nadležnosti ne može smatrati pretjeranom ili nerazumnom dužinom trajanja postupka.

Ova presuda Evropskog suda je pravosnažna danom donošenja i podnosilac predstavke nema pravo žalbe.

Presuda Vujović protiv Crne Gore objavljena je danas na sajtu Evropskog suda za ljudska prava, a nakon što bude prevedena na crnogorski jezik, biće objavljena na sajtu Vrhovnog suda Crne Gore i u Službenom listu Crne Gore.

Zastupnik Crne Gore pred

Evropskim sudom za ljudska prava,

Valentina Pavličić
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?