Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kuševija: Kroz multisektorski pristup do suzbijanja nasilja u porodici

Objavljeno: 14.05.2018. 17:11 Autor: mrss

U Zavodu za socijalnu i dječju zaštitu, u petak 11. maja 2018. godine održan je sastanak u cilju unapređenja kvaliteta rada Multidisciplinarnih operativnih timova za zaštitu od nasilja u porodici i nasilja nad djecom.

Sastanku su prisustvovali koordinatori Multidisciplinarnih operativnih timova za zaštitu od nasilja u porodici i nasilja nad djecom iz svih centara za socijalni rad, predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, UNICEF-a i Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu.

Na sastanku je razgovarano o problemima u funkcionisanju multidisciplinarnih operativnih timova za zaštitu od nasilja u porodici i nasilja nad djecom i potrebi unapređenja njihovog rada.

Prezentovan je i nacrt uputstva za održavanje konferencije slučaja i dogovoreno je da u toku naredne sedmice predstavnici centara dostave svoje komentare na nacrt.

Predstavnici centara su upoznati da Ministasrtvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa UNDP-om sprovode aktivnosti na izmjeni Protokola o postupanju kako bi se preciznije definisala uloga svih institucija o postupanju čije je potpisivanje planirano za treći kvartal ove godine.

Generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu Goran Kuševija istakao je da imajući u vidu da suzbijanje nasilja u porodici zahtijeva multisektorski pristup, neophodno je da ukoliko postoje problemi u smislu nepostpunja drugih organa, centri za socijalni rad su dužni da obavijeste bez odlaganja Ministasrtvo rada i socijalnog staranja u cilju efikasnog rješavanja navedenih problema.

Na sastanku je naglašeno da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja i dalje nastaviti da pruža finansijsku podršku žrtvama nasilja, a da su centri za socijalni rad u obavezi da hitno bez odlaganja pružaju sve potrebne radnje u cilju zaštite žrtve, kao i da su centri za socijalni rad u obavezi da strogo vode evidenciju o slučajevima nasilja, i da na nasilje moraju gledati kao na prioritetnu aktivnost.

U cilju osnaživanja i podrške žrtava nasilja u porodici uspostavljena je usluga “Krizni centar” u opštini Herceg Novi u kojoj će kratkotrajno boraviti žrtve nasilja u porodici. U ovoj godini planirano je uspostvljanje ove usluge u Podgorici, Kotoru i Plavu.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?