Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Kolašinu završen 10. CISM Futsal kup za mir 2018

Objavljeno: 11.05.2018. 22:19 Autor: mod

Finalnom utakmicom reprezentacija Vojski Crne Gore i Srbije, stavljena je tačka na jubilarni, deseti po redu CISM Futsal Kup za mir koji je pod pokroviteljstvom Međunarodnog vojnog komiteta za sport (CISM) održan od 07. do 11. maja 2018. godine u Kolašinu. Domaćini su ove godine bili Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore.

Učešće na ovom turniru uzelo je šest vojnih reprezentacija zemalja bivše Jugoslavije koji su među sobom odmjeravali snage tokom pet takmičarskih dana, a trijumfovala je ekipa Srbije koja je u finalu pobijedila Crnu Goru rezultatom 4:3. Treće mjesto zauzela je ekipa oružanih snaga Bosne i Hercegovine koja je u "utješnom" finalu slavila nad Hrvatskom 10:5. Peti su bili pripadnici Armije Republike Makedonije, a poslednjeplasirani takmičari iz Slovenije koji su dobili nagradu za fer-plej.

Nakon vrlo uzbudljivih mečeva, žiri je za najboljeg golmana proglasio Velibora Stojanovića iz Srbije. Njegov kolega iz srpske ekipe Miloš Trajković je najbolji igrač, dok su titulu najboljeg strijelca podijelili Senad Sarajkić (BiH) i Milan Lakčević (Crna Gora), a postigli su po 6 golova.

Futsal Kup u Kolašinu je, uz prisustvo svih delegacija i velikog broja prisutnih gledalaca, svečano zatvorio general Ilija Daković, v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, izrazivši zadovoljstvo uspješnom organizacijom jubilarnog turnira. Predsjednik Organizacionog odbora, pukovnik Svetozar Brajković predao je zastavu CISM-e predstavniku Armije Republike Makedonije, koja će biti domaćin ovog turnira naredne godine.

Podsjecamo, CISM je međunarodna sportska asocijacija sastavljena od oružanih snaga zemalja članica, koja je otvorena prema oružanim snagama svih država. Osnovana je 18. februara 1948. u Nici u Francuskoj, i jedna je od najvećih multidisciplinarnih organizacija u svijetu. Njen cilj je promocija sportskih aktivnosti i fizičke edukacije između oružanih snaga, kao sredstvo za jačanje mira u svijetu. Moto pod kojim funkcionišu je „Prijateljstvo kroz sport". Pod njenim okriljem, organizuju se razni sportski događaji za 134 zemlje članice iz Evrope, Afrike, Azije i Amerike. Tokom Evropske konferencije CISM-a u Beogradu 2008. godine, a na inicijativu bivšeg CISM sekretara, pukovnika Mičela Van Meursa, svih šest država bivše Jugoslavije odlučile su da prihvate projekat FIFA-CISM Futsal Cup for Peace, baziran na principu uzajamnog razumijevanja, koji ima za cilj jačanje i stabilizaciju mira između šest zemalja, bivših jugoslovenskih republika.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?