Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Janović: Put šampiona, počinje na školskim takmičenjima

Objavljeno: 16.05.2018. 18:26 Autor: Ministarstvo sporta

Ministar sporta Nikola Janović, zvanično je otvorio finale prvog školskog KUP-a Crne Gore u košarci i odbojci, u kojem je u proteklih pola godine učestvovalo oko 2000 dječaka i djevojčica, iz 67 crnogorskih osnovnih škola. Na svečanoj ceremoniji otvaranja, Janović je kazao da je Ministarstvo sporta, kao organizator novouspostavljenog KUP sistema takmičenja, od samog osnivanja, zauzelo organizovaniji pristup školskom sportu, kao jednom od najvažnijih preduslova za stvaranje kvalitetne baze naših budućih sportista.

Vođeni, kako je rekao ,,entuzijazmom ali i odgovornošću, da školski sport uzdignemo na organizovaniji nivo, sa vizijom da ga omasovimo i što veći broj djece uključimo u sistem sporta i redovne sportske aktivnosti, najprije smo inicirali potpisivanje memoranduma sa Ministarstvom prosvjete”- podsjetio je ministar sporta i dodao da se Ministarstvo sporta od starta, suočilo sa još većim izazovom. ,,Umjesto da školski sport, predstavlja sistemsko rješenje i put do zdravih stilova života, da djeci bude obrazac ponašanja, koji će ih naučiti fer pleju, kako da pobjedjuju ali i prihvate poraz, jer je i naučno dokazano da su djeca koja učestvuju u organizovanom sistemu školskog sporta zdravija, da postižu bolji uspjeh u školi, da su više orjentisana ka cilju i timskom postizanju rezultata, pokazalo se da je školski sport i u sistemskom, ali i u infrastrukturnom smislu, jedan od najnerazvijenijih segmenata sportske oblasti.”- ocijenio je Janović, ističući da je izazov bio utoliko veći, nakon što je anketa Ministarstva sporta pokazala, da većina nastavnika fizičkog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama, nije bila upoznata sa takmičenjima u organizaciji Crnogorskog školskog sportskog saveza. 

Ministarstvo sporta

Imajući sve to u vidu, Ministarstvo sporta osmislilo je, kako je kazao, novi KUP sistem školskog takmičenja, koji je u kontinuitetu pružio djeci podstrek da se što više posvete sportu. ,,Okupili smo većinu crnogorskih škola i oko 2000 dječaka i djevojčica šestog i sedmog razreda, koji su za samo šest mjeseci odigrali 185 utakmica i stigli do finala koje danas svečano otvaramo. Na taj način, djeci smo ponudili interesantan besplatan program uz stručan pristup naših iskusnih prosvjetnih radnika fizičkog vaspitanja, koji su ih bodrili, podsticali i motivisali. Osmislili smo program kroz koji su se prije svega upoznali, stekli nova prijateljstva, putovali sa utakmice na utakmicu širom Crne Gore, družili se i zabavljali i uz sve to osjetili čari sportske arene, budeći u sebi takmičarski duh uz snažnu podršku njihovih vršnjaka, pravih vatrenih navijača.” – naglasio je Janović, koji je svim takmičarima poručio da uprkos tome što će samo pobjednici danas podići pehar, svi jednako mogu da dijele radost današnjeg takmičenja. ,,Zato značaj ovog Kup-a, ove svojevrsne školske olimpijade, nije toliko u pobjedi, koliko u učestvovanju, jer ćete na kraju ipak shvatiti, da najvažnija stvar u životu jednog sportiste, a samim tim i svakog čovjeka, nije trijumf već borba i da nije suština pobijediti, već znati kako se boriti.“

Šampioni se ne radjaju, već sami sebe stvaraju, podsjetio je Janović, uvjeren, kako je zaključio ,,da put šampiona, počinje na školskim sportskim takmičenjima poput današnjeg, koje će iznjedriti naše nove mlade nade i buduće sportske asove”

U ime domaćina, brojne goste i takmičare pozdravila je direktorica JU OŠ ,,Radojica Perović” Mirjana Bošković. Iako na vrhu, kako je kazala, ima mjesta samo za jednog, stići do ovog finala, nije bio, ni lak ni kratak put. ,,Zato ste vi za nas svi pobjednici”- poručila je direktorica Bošković.
Ministarstvo sporta

Janović je u ime Ministarstva sporta i Vlade Crne Gore, zahvalio i odao priznanje, svima onima koji su uz želju i volju, u organizaciju ovog takmičenja, ugradili veliki entuzijazam. „Hvala našim prijateljima u Aerodromima Crne Gore, Luci Bar, Lovćen osiguranju i Monteputu, koji su dali veliki doprinos razvoju školskog sporta, a posebnu zahvalnost dugujemo nastavnicima fizičkog vaspitanja i školama, koje su učestvovale u ovom našem novom sistemu školskog takmičenja, sa kojima je Ministarstvo sporta uspostavilo odličnu saradnju, uključujući i školu, koja nam je danas domaćinski širom otvorila svoja vrata.

Ministarstvo sporta

Plasman u finale školskog KUP-a Crne Gore u odbojci i košarci, izborili su učenici 6. i 7. razreda iz šest crnogorskih osnovnih škola. Za trofej se bore odbojkašice OŠ Jugoslavija iz Bara, OŠ Milorad Musa Burzan iz Podgorice i Oš Pavle Žižić iz Bijelog Polja, dok će se u košarci nadmetati dječaci OŠ Blažo Jokov Orlandić iz Bara, OŠ Dušan Korać iz Bijelog Polja i domaćin OŠ Radojica Perović iz Podgorice.

Nekoliko stotina učenika prati finale sa tribina fiskulturne sale OŠ ,,Radojica Perović“. Do 17:45h na programu je šest utakmica, kada će biti proglašeni i pobjednici, kojima će ministar sporta Nikola Janović, ministar prosvjete Damir Šehović i generalni direktor Direktorata za sport Miloš Lalević, uručiti medalje i pehare.





MINISTARSTVO SPORTA

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?