Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka nauke razgovarala sa direktorom Agencije za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore

Objavljeno: 16.05.2018. 19:46 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarka nauke dr Sanja Damjanović razgovarala je danas sa direktorom Agencije za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore dr Miloradom Drljevićem o naučno-straživačkoj saradnji između institucija.

G-din Drljević je upoznao ministarku sa aktivnostima Agencije i saradnji koju uspješno ostvaruju sa obrazovnim i naučnim instititucijama u zemlji, Medicinskim fakultetom, Katedrom za farmaciju i Katedrom za hemiju, Metalurško-tehničkog fakulteta, kao i resornim agencijama iz regiona.

Po osnovu novog Zakona o ljekovima, Agencija će biti registrovana kao Institut za ljekove i imaće regulatornu i naučnu komponentnu. Takođe, u planu je i otvaranje specijalne skrining laboratorije, koja će raditi na bazi rendgen difrakcije. Time je Agencija stvorila sve preduslove da bude vodeći regionalni centar za brzu detekciju falsikovanih ljekova, u čemu vide veliki potencijal.

S tim u vezi, na sastanku je bilo više riječi o budućoj saradnji u sklopu Naučno-tehnološkog parka u Podgorici, za koju je izraženo veliko interesovanje od strane Agencije, koja bi mogla infrastrukturno biti dio ovog projekta sa specijalizovanim laboratorijama. U NTP-u Agencija bi imala priliku da realizuje brojne naučno-istraživačke aktivnosti, ali i da se komercijalizuje na tržištu, budući da tehnike koje sprovodi imaju široku primjenu u industriji.

Agenciju za ljekove i medicinska sredstva osnovala je Vlada Crne Gore 2008. godine kao nacionalno regulatorno tijelo koje kao prioritetne zadatke ima zaštitu, promovisanje i unapređenje javnog zdravlja kroz nadležnosti u oblasti ljekova i medicinskih sredstava.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?