Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović otvorila prvo Nacionalno takmičenje iz programiranja u organizaciji Britanskog savjeta

Objavljeno: 16.05.2018. 20:27 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo naukeMinistarka nauke dr Sanja Damjanović otvorila je prvo Nacionalno takmičenje iz programiranja pomoću micro-bit uređaja, koje je organizovao Britanski savjet u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete i Zavodom za školstvo u cilju razvoja informatičke pismenosti učenika osnovnih škola.

-Ovo je samo jedna od mnogobrojnih značajnih inicijativa pokrenutih od strane Britanskog savjeta, u cilju sveukupne modernizacije naše zemlje. Ministarstvo nauke prepoznaje i izuzetno cijeni napore Britanskog savjeta. Naš zajednički zadatak je razvoj informatičke pismenosti učenika, jer su upravo mladi ljudi nosioci razvoja inovacija u zemlji. Imajući u vidu da živimo u digitalnom društvu, izuzetno je važno da učenici u ranom dobu usvajaju digitalne vještine, te uče da kreativno rješavaju zadatke, kazala je ministarka Damjanović.

Prisutnima su se obratili i Aleksandar Mitrović, državni sekretar Ministarstva prosvjete, Gavin Vessey, zamjenik britanske ambasadorke u Crnoj Gori, Rešad Sijarić, direktor Zavoda za školstvo i Vanja Madžgalj, direktorica British Council-a.

Takmičenje iz programiranja pomoću micro-bit uređaja se održava u okviru projekta Britanskog savjeta „Škole za 21. vijek“, koji ima za cilj razvoj ključnih vještina kod učenika uzrasta 10-14 godina, kritičko razmišljanje i rješavanje problema, digitane vještine i kodiranje micro-bit uređajima.

U komisiji za ocjenu učenika su, osim direktorice Britanskog savjeta Vanje Madžgalj, načelnica Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije u Ministarstvu prosvjete, Marina Matijević, treneri u projektu Rajko Kosović i Dragutin Šćekić i direktor kompanija Me-net i Alicorn d.o.o. Milutin Pavićević.

Dobitnici prve i druge nagrade će učestvovati na regionalnoj konferencije „Nove tehnologije u obrazovanju“, koja se održava 8 i 9. juna 2018. u Beogradu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?