Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković i Gur: Odlična saradnja Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva

Objavljeno: 16.05.2018. 21:58 Autor: mod

Direktor za međunarodnu bezbjednosnu politiku u Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Nik Gur boravio je danas u radnoj posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore. Ovom prilikom sastao se sa ministrom odbrane, mr Predragom Boškovićem, kao i sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane, mr Ivicom Ivanovićem.

Ministar Bošković je kazao da posjeta gospodina Gura potvrdjuje odličnu saradnju Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti odbrane, koja se ogleda u brojnim zajedničkim projektima od obostranog značaja. On je podsjetio da je kontinuirana podrška Ujedinjenog Kraljevstva Crnoj Gori, na njenom evroatlantskom putu, nemjerljivo doprinijela cjelokupnoj reformi sistema odbrane, kroz podršku u modernizaciji  Vojske Crne Gore, jačanje kapaciteta u oblasti ljudskih resursa, odnosa sa javnošću, kao i usavršavanja znanja engleskog jezika. Ministar Bošković se posebno zahvalio na ukazanoj prilici da svoje oficire usavršavamo na prestižnim britanskim vojnim akademijama. Ministar Bošković je zaključio da će Ministarstvo odbrane Crne Gore i u narednom periodu biti posvećeno jačanju bilateralne saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom, kroz definisanje novih zajedničkih projekata iz oblasti odbrane.

Generalni direktor Ivanović je tokom sastanka sa britanskim kolegom razgovarao o mogućoj saradnji u oblasti sajber odbrane, s obzirom da sajber prijetnje predstavljaju ozbiljan bezbjednosni izazov svih zemalja saveznica i nameću potrebu jačanja sajber bezbjednosti na institucionalnom nivou. Ivanović je istakao da modernizacija postojećih kapaciteta Vojske Crne Gore ostaje jedan od ključnih prioriteta  Ministarstva odbrane Crne Gore.

Nik Gur je istakao da se punopravnim članstvom u NATO, Crna Gora dokazala kao kredibilan i pouzdan saveznik i naglasio istorijski značaj uspješne političke i vojne integracije Crne Gore u NATO, ne samo za stabilnost Zapadnog Balkana, već i za bezbjednost Jugoistočne Evrope. Gur se osvrnuo na veoma intenzivnu i sadržajnu bilateralnu saradnju i iskazao spremnost Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva da doprinosi daljoj reformi sistema odbrane Crne Gore i jačanju njene uloge promotera evroatlantskih vrijednosti u regionu. Razmatrajući mogućnost novih zajedničkih projekata, Gur je izrazio zadovoljstvo posvećenošću Ministarstva odbrane Crne Gore podizanju svijesti o značaju sajber kulture, zbog čega će Ministarstvo odbrane Ujedinjenog kraljevstva definisati konkretne oblike saradnje  u ovoj oblasti.

mod

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?