Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SOFIJA: Premijer Marković na Samitu EU-ZB pozvao EU da još snažnije podrži države Regiona kako bi dostigle stabilnost koja ne može biti narušena sa strane

Objavljeno: 17.05.2018. 18:16 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković pozvao je danas sa Samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji Evropsku uniju da još snažnije podrži države Zapadnog Balkana jer je to jedini način dostizanja stabilnosti koji neće biti moguće narušiti sa strane.

„Zahvaljujući dugogodišnjoj intenzivnoj evropskoj agendi i postignutom napretku, glavne asocijacije kada se pomene region ne moraju više biti samo bezbjednosni izazovi, bilateralni sporovi ili ekonomska nerazvijenost, što je česta percepcija kao posljedica naslijeđa prošlosti. Potencijali regiona, turizam, investicije, treba sve više da budu asocijacija na Zapadni Balkan. Potencijali koji će svoju punu realizaciju ostvariti upravo pomoću povezanosti unutar regiona i sa Unijom, što je opravdano centralna tema samita i u srži rješenja za preostale probleme u regionu – rekao je na Samitu predsjednik Vlade.

Dodao je da je najvidljiviji, i ekonomski najneophodniji vid podrške Evropske unije razvoj i modernizacija infrastrukture.

„Ključna je dalja podrška EU i zemalja članica, da svojom ekspertizom, fondovima, podrškom budu naši glavni partneri i adresa, da dostignemo taj nivo stabilnosti koji je nepovratan i nepodložan bilo kakvim turbulencijama ili uticajima sa strane. To još uvijek nije slučaj i naš region sa izazovima o kojima danas ovdje pričamo može da ih prevaziđe jedino uz jasnu evropsku perspektivu koja nema alternativu. Uvjereni smo da će to biti glavni rezultat današnjeg dijaloga“ poručio je predsjednik Vlade Duško Marković na I plenarnoj sesiji Samita Evropsmka unija – Zapadni Balkan u Sofiji.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?