Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crnogorski simfonijski orkestar nastupio u Beogradu

Objavljeno: 17.05.2018. 19:31 Autor: Ministarstvo kulture
Crnogorski simfonijski orketar nastupio je sinoć u Beogradu. Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore i Dana Evrope, u organizaciji Muzičkog centra Crne Gore, Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji i Muzičke produkcije RTS, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, na koncertu su nastupili Crnogorski simfonijski orkestar i Hor Radio-televizije Srbije.

Dva ansambla koji su najbolji reprezenti muzičke kulture svojih zemalja, pod upravom dirigenta Crnogorskog simfonijskog orkestra, istaknutog ruskog umjetnika Grigorija Kraska, prvi put su nastupili zajedno, izvodeći remek-djelo Ludviga van Betovena, Simfoniju broj 9 u d-molu, op. 125.

Uz Crnogorski simfonijski orkestar i Hor Radio-televizije Srbije, nastupio je i internacionalni kvartet renomiranih solista: sopranistkinja Snežana Savičić-Sekulić i mecosopranistkinja Iva Mrvoš iz Srbije, tenor David Lefor iz Francuske i bas Ivajlo Đurov iz Bugarske.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović je istakao da je ovaj događaj “poruka dobrosusjedstva, poruka da zajedno u regionu trebamo proslavljati Dan Evrope, slaviti Evropu kao naš zajednički cilj i težiti našoj zajedničkoj evropskoj adresi. Večerašnji koncert je i poruka dobre regionalne saradnje koju demonstriramo ovdje u Beogradu, kao izraz prijateljskih odnosa između naših država i naroda.”

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je nakon koncerta izrazio zadovoljstvo što je nastupom Crnogorskog simfonijskog orkestra u Beogradu proslavljen Dan nezavisnosti Crne Gore i Dan Evrope: “Ovaj događaj ujedno svjedoči da Crna Gora nakon deset godina od sticanja nezavisnosti nastavlja sa aktivnostima na jačanju kulturnog identiteta, ali i jačanju i regionalne saradnje. Odnosi Crne Gore i Republike Srbije su u usponu, što se ogleda i kroz odličnu saradnju institucija kulture dvije zemlje, koju potvrđuje i večerašnji događaj”.

Ambasador Crne Gore u Republici Srbiji Branislav Mićunović je istakao: “Sto sedamdeset ljudi na sceni koji dišu kao jedno, zajedno sa maestrom Kraskom koji ih je izvanredno vodio, poslali su jasnu i čistu poruku da se kroz visok stepen arta najbolje razumijemo, da iznad svega vrjednujemo život i zajedništvo, što i jeste u osnovi, suštini i smislu Devedete Betovenove.”

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?