Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana sjednica Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva posvećena legalizaciji objekata i sivoj ekonomiji u turizmu

Objavljeno: 18.05.2018. 19:17 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

U Privrednoj komori Crne Gore juče je održana zajednička sjednica Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva i Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala posvećena legalizaciji objekata i sivoj ekonomiji u turizmu.

O legalizaciji bespravnih objekata, sa posebnim osvrtom na nelegalne hotele ili, pak, njihove djelove, govorio je Marko Čanović generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja. „Takvih hotela ima u Crnoj Gori, oni su u skladu sa Zakonom dobijali privremene dozvole za rad, a sada su dužni da podnesu zahtjev za legalizaciju, kao i svi vlasnici bespravnih objekata.“, kazao je Čanović.

Prema njegovim riječima uzroci bespravne gradnje su raznoliki, ne samo kod nas već i u okruženju pa i u zemljama zapadne Evrope. „Crna Gora je trusno područje zbog čega smo posebnu pažnju u Zakonu posvetili seizmičkoj i statičkoj stabilnosti objekata koji su rađeni suprotno propisima“, naveo je Čanović.

On je, potom ukazao na činjenicu da je zakonodavac odvojio objekte koji su namijenjeni za stanovanje od onih koji služe za sticanje profita.

Čanović je podsjetio da je Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata propisano da se zahtjev za legalizaciju može podnijeti nadležnom organu lokalne samouprave u periodu od devet mjeseci, a krajnji rok je 15. jul 2018.

Saopštio je da su predviđene olakšice prilikom plaćanja legalizacije i to na način što će za objekte osnovnog stanovanja ova procedura moći da se plaća do 240 mjesečnih rata, a za sve ostale na 120 mjesečnih rata.

Tatjana Vujošević generalna direktorica Direktorata za građevinarstvo govorila je o legalizaciji objekata kroz prizmu arhitektonskih i građevinskih firmi. U fokusu njene diskusije bila je sadržina tehničke dokumentacije za legalizaciju objekata.

„Prilikom izrade Zakona dali smo obavezu svim nelegalnim graditeljima da dokažu statičku i seizmičku stabilnost objekata i taj elaborat je obavezni dokument. On nije jedino obavezan za objekte osnovnog stanovanja, gdje se umjesto dokumentacije dostavlja izjava vlasnika da je on odgovoran za štetu koja se može dogoditi trećim licima u njegovom objektu ako dođe do oštećenja.“, kazala je Vujošević.

Kada je riječ o sivoj ekonomiji, Damir Davidović državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma naveo je da je to već dugo aktuelna tema. Podsjetio je da je na inicijativu potpresjednika Vlade za ekonomsku politiku, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija sačinila sveobuhvatnu analizu stanja sive ekonomije.

„Sve baze podataka kojim raspolažemo umrežene su i mnogi problemi kvantifikovani, te više ne govorimo o problemu uopšteno već analiziramo konretne podatke. Informaciju sa pomenutim podacima usvojila je Vlada krajem aprila i predviđeno je da se 32 mjere implementiraju kako bi se suzbila siva ekonomija. Najveći broj zaključaka koje je usvojio Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva i koji odražava stavove privrede u ovoj oblasti nadležni su prepoznali i uvrstili u Vladine aktivnosti“, kazao je Davidović.

On smatra da je siva ekonomija veliki izazov i da jedino zajedničkim aktivnostima možemo riješiti ovaj problem, te napominje važnost registra boravišta kao i centralnog turističkog i ističe neophodnost njegovog ažuriranja.

„Od 1. juna svaki turista prilikom ulaska u Crnu Goru dobijaće informaciju o obavezama počev od registracije, boravišne takse, itd. Što se tiče on-line platformi uskoro ćemo se susresti sa predstavnicima booking-a i razgovarati o njihovom načinu poslovanja kada je u pitanju oglašavanje objekata u Crnoj Gori“, zaključio je Davidović.

Sjednici su pored predstavnika Ministarstva održivog razvoja i turizma prisustvovali i predstavnici Nacionalne turističke organizacije, Uprave za inspekcijski nadzor, Poreske uprave i lokalnih samouprava.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?