Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

23. maja u okviru Dana Dodest-a premijerno će biti izvedena predstava "Kaška"

Objavljeno: 18.05.2018. 19:30 Autor: PR služba

U Multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović" danas je odražana konferencija za medije povodom premijernog izvođenja pozorišne predstave "Kaška".

 

Generalni direktor Leon Gjokaj je, u ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava poručio, da je Ministarstvo u cilju doprinosa očuvanju i razvoju etničkih posebnosti manjinskih nacionalnih grupa u oblasti kulturnog i jezičkog identiteta, podržalo predstavu „Kaška“ koja je povod današnjeg konferencije.

 

 

On je naveo da je jedan od osnovnih ciljeva Vlade Crne Gore, odnosno resornog ministarstva, puna integracija manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u društveni život uz dalje očuvanje i razvijanje njihove nacionalne i kulturne posebnosti. U tom dijelu, različitost kultura, multikulturalizam, predstavlja osnovu naših zajedničkih snaga i naša je zajednička baština koju prihvatamo, njegujemo, čuvamo i razvijamo, rekao je Gjokaj.

 

 

On je naveo da je projekat “Kaška“ važan za promociju kulturnog identiteta romske i egipćanske populacije, kao jedan od adekvatnih načina upoznavanja sa njihovim kulturološkim odrednicama jer Crna Gora poštuje različitosti svojih naroda, te da činjenica da je neko drugačiji, ne znači da je manje vrijedan po bilo kom osnovu, već da svojom posebnošću čini bogatijim svijet u kojem zajedno trajemo.

 

 

On je zahvalio  svima koji su predano radili na njenoj pripremi i poželio joj da bude igrana dugo prenoseći svoju multikulturalnu poruku o važnosti suživota, razumijevanja i poštovanja osnovnih ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

 

Predstava "Kaška" pripremljena je u saradnji KIC “Budo Tomović”, Crvenog krsta Crne Gore i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, sa namjerom da se pruži puna podrška mladim pripadnicima i pripadnicama  romske i egipćanske populacije iz Kampa Konik, koji su članovi i članice radionica Kluba mladih Crvenog krsta i dramske sekcije KIC-a “Budo Tomović”, da aktivno učestvuju kao glumci iste.

Tema predstave, koja će biti prikazana kao basna (glumci predstavljaju jato ptica) ima za cilj da dotakne sve probleme sa kojima se romska i egipćanska populacija suočava kroz priču jedne ptice koja prelazi u jato drugih ptica gdje nailazi na kulturološke, jezičke i staleške razlike.

 

Predstava je urađena po tekstu Ruždije Sejdovića, a u režiji glumca Sejfa Seferovića, pod nazivom „Kaška“, a primjerno izvođenje će biti u velikoj sali KIC-a "Budo Tomović", u srijedu, 23. maja, u okviru Dana Dodest-a.

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

 

 

 

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?